< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Sokkal több pénzt kapnak jövőre a pártalapítványok))) Beaucoup plus d’argent sera reçu par les fondations de partis l’année prochaine

| Mobile | RSS

Sokkal több pénzt kapnak jövőre a pártalapítványok))) Beaucoup plus d’argent sera reçu par les fondations de partis l’année prochaine

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál logója

Sokkal több pénzt kapnak jövőre a pártalapítványok

D KOS20150529028

A parlament Költségvetési Bizottsága összegző módosító javaslatot nyújtott be a 2019-es költségvetéshez. A DK-s Varju László által vezetett, de fideszes többségű bizottság módosítójának egyik érdekessége, hogy jövőre jelentősen több állami támogatást kapnának a pártalapítványok, mint eddig.

Összehasonlításképpen, az előző ciklusban 500 és 600 millió forint között kapott egy évben a Fidesz alapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért, ez a mostani módosító értelmében több, mint a duplájára emelkedik. A tervezett 573 millió helyett jövőre 1,46 milliárd forintot fog kapni a Balog Zoltán által vezetett szervezet.

A bizottság módosítójával mindenki más is jól jár, az MSZP alapítványa 140 helyett 359 milliót, a Jobbik alapítványa 274 helyett 702 milliót fog kapni. A többi pártalapítványnak is hasonló mértékben emelkedik az állami támogatása, a teljes lista itt böngészhető a 6. oldalon.

A módosító javaslat hivatalosan így indokolja a támogatásnövekedést: “A politikai kultúra erősítésének, a közéleti szerepvállaláshoz szükséges képzésnek kíván jelentősebb forrást biztosítani az előterjesztő. Forrást kíván biztosítani a pártalapítványok külföldi megjelenésére”.

Úgy tudjuk, hogy a módosítás mögött a Fidesz áll, egész pontosan Balog Zoltán, aki jelezte is a pártalapítványok felé, hogy tervei megvalósításához több forrásra van szüksége, mint eddig. Balog már nem miniszter, a jövőben elsősorban a Fidesz alapítványát vezeti Orbán Viktor kérésének megfelelően. S hogy mi is a feladata?

Arra az alapítványi munkára kért fel, mely a mi kormányzatunk szellemi, jogi hátterét alapozza meg abban a küzdelemben, melyet Európában folytatunk.

nyilatkozta Balog az Origónak, amikor kiderült, hogy nem folytatja a kormányban.

Úgy tudjuk, Balog annyit kért az ellenzéki alapítványoktól, hogy ha nem is támogatják nyíltan, legalább ne támadják ezt a módosítót. Állítólag elhangzott az is, hogy a Fidesz mindenféle állami cégeken keresztül is növelhetné alapítványának bevételeit, de inkább tisztán, legálisan akarják csinálni.

(Borítókép: Orbán Viktor és Balog Zoltán, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke az alapítvány által összehívott tanácskozáson 2015-ben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd )

forrás:index.hu

www.fecsego.eu portail de nouvelles internationales logo

Beaucoup plus d’argent sera reçu par les fondations de partis l’année prochaine
D KOS20150529028

Tamás Fábián
auteur: Tamás Fábián

La commission des budgets du Parlement a présenté un amendement complet au budget 2019. L’une des choses intéressantes à propos de la modification du Comité dirigé par la FKD, dirigé par Laszlo Varju, est que les fondations du parti recevront beaucoup plus de soutien public qu’elles ne l’ont fait jusqu’ici.

À titre de comparaison, la Fondation Fidesz, la Fédération pour la Hongrie civique, a reçu entre 500 et 600 millions de forints l’année précédente, ce qui est plus que doublé par son modificateur actuel. Au lieu des 573 millions prévus, l’organisation dirigée par Balog Zoltán recevra 1,46 milliard HUF l’année prochaine.

Avec le modificateur du comité, tout le monde est d’accord, la Fondation MSZP remplacera 359 millions au lieu de 140, tandis que la Fondation Jobbik recevra 702 millions au lieu de 274. Le reste des fondations de partis sont similaires aux subventions de l’Etat, la liste complète peut être consultée ici à la page 6.

La proposition de modification justifie formellement l’augmentation du financement: «L’objectif est de renforcer la culture politique et la formation nécessaires à la participation du public», a-t-il déclaré, souhaitant fournir une source aux fondations étrangères des fondations de partis.

Nous savons que le changement est derrière Fidesz, exactement Zoltán Balog, qui a indiqué aux fondations du parti qu’il a besoin de plus de ressources que ce qu’il a fait jusqu’ici pour réaliser ses plans. Balog n’est plus ministre et, à l’avenir, il dirigera la fondation de Fidesz, selon la demande de Viktor Orbán. Et quel est ton travail?

Il a demandé le travail de la Fondation, qui est basé sur le contexte intellectuel et juridique de notre gouvernement dans la lutte que nous menons en Europe.

Balog a dit à Origo quand il s’est avéré qu’il ne continuerait pas dans le gouvernement.

Nous savons que Balog a demandé aux fondations de l’opposition que si elles ne le soutiennent pas ouvertement, au moins n’attaquent pas ce modificateur. Il a également été allégué que Fidesz pourrait augmenter le revenu de sa fondation à travers toutes les compagnies d’état, mais plutôt vouloir le faire purement et légalement.

(Bookcover: Viktor Orbán et Zoltán Balog, Association pour le Conseil d’Administration de la Fondation Civique de Hongrie lors de la conférence organisée par la Fondation en 2015. MTI Photo: Szilárd Koszticsák)

Source: index.hu

Leave a Reply 129 megnézve, 1 alkalommal mai nap |