< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Leváltották Sergio Marchionnét, a Ferrari elnök-vezérigazgatóját

| Mobile | RSS

Leváltották Sergio Marchionnét, a Ferrari elnök-vezérigazgatóját

2018. július 22. | hozzászólás | Sport

Leváltották Sergio Marchionnét, a Ferrari elnök-vezérigazgatóját

Sergio Marchionne hivatalosan egy korábbi vállműtét szövődményei miatt nem tudja folytatni a munkát, ezért egyelőre átmenetileg, de nemsokára hosszabb távon is utódot kap.

Azonnali hatállyal leváltották Sergio Marchionnét lényegében minden tisztségéről, ami az Exor nevű vállalatcsoport autóipari érdekeltségeihez, egyebek mellett a FIAT-Chryslerhez (FCA) és a Ferrarihoz kapcsolódik. A 66 esztendős Marchionne hivatalosan július elején vállműtéten esett át, de komplikációk léptek fel, ezért várhatóan hosszabb ideig nem tudja felvenni a munkát.

Marchionne utódlását az FCA-n belül korábban már tervezték, de iparági pletykák szerint a Ferrarinál betöltött posztjait megtartotta volna. Ez nem így alakult, mivel a sportautógyár elnöki székét az Agnelli-család sarja, John Elkann veszi át. A Ferrari közleménye szerint az ügyvezető igazgató Louis C. Camilleri lesz, őt már a hivatalos kinevezése előtt is felhatalmazzák a tisztség betöltésére.

Sergio MarchionneForrás: Ferrari

Az olasz-kanadai üzletember 2014 végén, Luca di Montezemolo utódjaként vette át a Ferrari irányítását is, miután különböző, magas beosztásokat már betöltött az Exorhoz kapcsolódóan, köztük az FCA megalakítását is ő vezényelte le a FIAT és a Chrysler összeolvasztásával, ezzel megmentve a válságban majdnem bedőlő amerikai autógyárat.

 

Ő nevezte ki Maurizio Arrivabenét a Ferrari csapatfőnökének, de komolyabb döntéseket személyesen hozott meg, 2016-ban ő alakította át az istálló technikai stábját is James Allison távozása után.

Marchionne kemény tárgyalópartnernek bizonyult, a Liberty Media reformtervei ellen is élesen kiállt, de nemrég olyan hírek merültek fel, hogy végül megállapodott az F1 amerikai menedzsmentjével. A Ferrari pilótafelállásába nem nyúlt bele, de Sebastian Vettellel többször is elbeszélgetett a német pilóta nyilvános kirohanásai miatt, Kimi Räikkönent pedig egyszer lustának nevezte.

John Elkann, az FCA elnökeForrás: AFP/Piero Cruciatti

Irányítása alatt a Ferrari tőzsdei vállalattá vált és jogilag az FCA-tól különálló szervezet lett, de mivel tisztségeket töltött be az FCA-nál, így a FIAT mellett az Alfa Romeo és a Maserati is az irányítása alatt állt, az Alfát a Sauber szponzoraként bevitte a Forma-1-be és egyre szorosabbra fűzte az együttműködést a svájci csapat és a Scuderia Ferrari között.

Egyelőre nem tudni, hogy Marchionne távozása befolyásolja-e ezt a kapcsolatot, 

de az FCA-n belüli pozícióit szétosztják, bár Elkann személye révén továbbra is lesz közös pont a vállalatok és a márkák között. Az FCA új ügyvezetője Mike Manley, a Jeep eddigi üzletágvezetője lesz.

Ismét a dohányiparból érkezik az utód

Louis C. Camilleri a Philip Morris International igazgatótanácsának elnöke, de 2014 óta már visszavonult és külsősként látja el a feladatát. 2002 óta a Philip Morris anyavállalata, az Altria Group elnök-vezérigazgatója volt, előtte, 1996-tól alelnökként és pénzügyi igazgatóként dolgozott, a különböző leányvállalatok 1978 óta foglalkoztatták.

Louis C. CamilleriForrás: Philip Morris International

Camilleri az América Móvil, az S.A.B. de C.V. és a Ferrari igazgatótanácsában is érdekelt volt, 2009-2011 között a mexikói Telmex International SAB-nál is hasonló tisztséget töltött be, 2002 és 2007 között pedig a Kraft Foods Inc. elnökeként dolgozott.

fecsego.eu/origo.hu

Leave a Reply 158 megnézve, 2 alkalommal mai nap |