< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A virágszőnyeg büdös és eső után csúszik – Egyre több gondot okoznak Szegeden a japánakácok

| Mobile | RSS

A virágszőnyeg büdös és eső után csúszik – Egyre több gondot okoznak Szegeden a japánakácok

2018. július 23. | hozzászólás | Közélet

A virágszőnyeg büdös és eső után csúszik – Egyre több gondot okoznak Szegeden a japánakácok

A virágszőnyeg büdös és eső után csúszik - Egyre több gondot okoznak Szegeden a japánakácokA Gogol utcában is nehezebb közlekedni a japánakáctól. Fotó: Kuklis István
Szeged – Se parkolni, se közlekedni nem lehet normálisan Szeged számos utcájában a japánakác virágzása miatt. A városlakók a felelősöket keresik a takarítatlan járdákért és parkolókért.
A japánakác virágzása nehezíti meg a mindennapokat Szeged számos utcájában, többek között a kiskörúton és az arról nyíló belvárosi utcákban is. Több olvasónk panaszkodott a tengernyi lehullott virágra, és a Facebookon is véleményeznek a városlakók.

– Sokáig álmodtam virágszőnyegen sétálásról, hát most megkaptam. Csak az általam bejárt útvonalat említve, a Gogol és a Hajnóczy utcák virágszőnyege női lelket simogat, de a cipőre tapadt, szemétté silányult virágok behordva a lakásba, munkahelyre már nem szerepeltek az álmomban. Mint ahogyan az sem, hogy eső után csúszik, biciklivel és gyalog sem lehet közlekedni, és akkor még nem említettem a ,,parkoló kátyúkban” komposztálódó virágok szagát – fakadt ki olvasónk, aki az önkormányzatnak szegezte a kérdést: hol vannak ilyenkor az utcaseprők vagy a takarításra alkalmas gépek?!

Megkérdeztük Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatóját, aki kérdésünkre elmondta, rájuk csupán az úttest középső sávjának, illetve a járdát és parkolósávot összekötő zöldsávnak a takarítása tartozik.

– A járdák letakarítása nem a mi hatáskörünk. Jogszabály is rögzíti, hogy a házak bérlőinek, tulajdonosainak kell letisztítani. Az utca középső sávja járható. Tudomásunk van arról is, hogy a vastag gyökerek feltörik a járdákat, megnehezítik a közlekedést, viszont egy-egy gyökér megmozgatása veszélyessé tenné a fákat. Dönteni kell, hogy fa legyen, vagy egyenes járda. Ezek a növények már elöregedtek, eltorzultak, le kellene cserélni őket, de ez a városfejlesztési osztály hatásköre – közölte Makrai László.

A jogszabály mást-mást kötelez az út, a parkoló, a zöldsáv és a járda takarítására. Fotó: Kuklis István
A jogszabály mást-mást kötelez az út, a parkoló, a zöldsáv és a járda takarítására. Fotó: Kuklis István

Megtudtuk, a parkolósáv takarítása másik önkormányzati cég, a Szegedi Közlekedési Társaság hatásköre. Majó-Petri Zoltán ügyvezető igazgató arról tájékoztatott, a parkolók takarítását jelenleg egy seprőgéppel felszerelt jármű
vel, egy gépkezelővel és négy parkolóhely-takarító dolgozóval végzik, munkanapokon 22 óra és 6 óra között.

– A japánakácok komoly nehézséget jelentenek a feladatunk ellátása során. A virágok folyamatosan hullnak, ezért többször előfordul, hogy a kézi és gépi takarítás elvégzése után, napközben a frissen hullott virágok miatt gyakorlatilag nem látható nyoma az előző éjjel elvégzett takarításnak. A virágzat azonnal rothadásnak indul, kellemetlen szagot keltve az utcán. Gyakran tapasztaljuk, hogy a hulló levelek, virágok az utak lejtése miatt, a szél és a lefolyó víz által elsodorva, illetve az utak melletti ingatlanok kezelői által végzett utcaseprés miatt az útszegély mellett, a parkolóhelyek területén ,,kötnek ki” – részletezte Majó-Petri Zoltán.

Mint elmondta, ügyfélszolgálatukra folyamatosan érkeznek bejelentések a japánakácok által okozott szennyező-
désekkel kapcsolatban az érintett utcákból, amelyeket a kapacitásaik figyelembevételével igyekszenek mielőbb kezelni.

fecsego.eu/DM
Leave a Reply 232 megnézve, 2 alkalommal mai nap |