Szerbia visszatér a cirill írásmódra, és büntet

VILÁG hvg.hu 2018. július. 31. 14:25

Szerbia visszatér a cirill írásmódra, és büntet

Az állami intézmények, az állami alapítású oktatási és tudományos intézetek, valamint médiumok kötelesek szerb nyelven kommunikálni egymással, s az írásban a cirill ábécét használni – ezt javasolja a szerb kulturális minisztérium, amely javaslatait már eljuttatta a belgrádi kormányhoz. Azért a kisebbségeknek – például a vajdasági magyaroknak – nem kell cirill betűvel írniuk.

Vecsernje Novoszti című szerbiai lap értesülései szerint ugyancsak kötelező lesz a cirill írásmód használata az állami tulajdonú vállalatokban,  illetve a nemzeti, illetve nemzetközi szintű professzionális szervezetekben.  A várhatóan az év végén a parlament elé kerülő törvényben foglaltak betartását egy kilencfős testület ellenőrzi majd, ennek tagjait részben ugyancsak az illetékes minisztériumok nevezik ki. Az új szabályozás hivatalos célja, hogy megvédjék és fejlesszék a szerb nyelvet.

A törvénytervezet szerint a latin betűknek csak kiegészítő szerep jut, ha egy szöveg két írásmóddal jelenik meg, a cirill betűs az érvényes. A törvény hivatali megszegőit ötezertől százezer dinárig terjedő bírsággal sújtják.  Ha viszont egy kereskedelmi cég nem cirill írásmóddal nyomtatja ki árui nevét, illetve a különféle használati utasításokat és garanciajegyeket, akkor akár egymillió dinár is lehet a büntetés.

A törvényben kivételekről is szó esik: a magánkommunikációban nem kötelező a cirill betűk használata, ahogy a nevek, illetve külföldön bejegyzett árumárkák esetében sem. „A kisebbségi nyelvek hivatalos használati joga nem sérül, a kisebbségeknek az európai regionális és kisebbségi nyelvek nyilatkozatával összhangban szavatolják a nyelvhasználati jogokat” – írta a lap.

Szerbia Jugoszlávia 1991-es felbomlás után kezdett el fokozatosan visszatérni a cirillbetűs írásmódhoz. A jugoszláv időkben – amikor a hivatalos Belgrád meg egységes szerbhorvát nyelvről beszélt – egyenrangú volt a két ábécé. Sok lap például úgy jelent meg, hogy váltották egymás a cirill- és latin betűs oldalak. Mostanra a hétköznapokban is elterjedt a cirill, a szerbek jellemzően már a kézírásban is egyre ritkábban használják a latin betűket. A kérdés összetettségét mutatja, hogy a törvényről beszámoló lap a nyomtatott verzióban cirillbetűket, az online változatban viszont az olvasó választhat, hogy latin- vagy cirill betűket akar-e látni.

forrás:hvg