< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Már a díjátadón ellopták a matematika Nobel-díjának is nevezett Fields-érmet Caucher Birkartól

| Mobile | RSS

Már a díjátadón ellopták a matematika Nobel-díjának is nevezett Fields-érmet Caucher Birkartól

Már a díjátadón ellopták a matematika Nobel-díjának is nevezett Fields-érmet Caucher Birkartól

Már a brazíliai díjátadó helyszínén ellopták a matematika Nobel-díjának is nevezett Fields-érmet az egyik kitüntetettől, Caucher Birkartól. A Cambridge-i Egyetem professzoraként dolgozó Birkar, három másik matematikussal – Alessio Figalli, Peter Scholze és Akshay Venkatesh – megosztva vette át az elismerést szerdán, a Nemzetközi Matematikai Unió Rio de Janeiró-i nemzetközi kongresszusán – írta a BBC News.

Mindössze néhány perccel a díj átvételét követően azonban Birkar felfedezte, hogy a 14 karátos aranyérmének nyoma veszett. A brazil TV Globo beszámolója szerint a matematikus egy asztalon hagyta az aktatáskáját, benne a díjjal, a pénztárcájával és a telefonjával.

Birkar értesítette a biztonsági szolgálatot, amely később megtalálta a táskát, ám az érem és a pénztárca már nem volt benne.

Birkar iráni kurd menekült, aki még egyetemi tanulmányai idején kért politikai menedékjogot az Egyesült Királyságban. A 40 éves matematikus az irracionális geometria terén végzett kutatásaiért kapta meg a Fields-érmet.

A Quanta című magazinnak nyilatkozva Birkar felidézte, hogy gyermekkorában az elismerés korábbi kitüntetettjeinek fényképei díszítették a teheráni matekklubjának falait. „Néztem őket és azt kérdeztem magamtól, vajon fogok-e valaha találkozni valakivel közülük?” – mondta Birkar, hozzátéve, hogy akkoriban Iránban még azt sem lehetett tudni, hogy valaha eljut-e Nyugatra.

A Nemzetközi Matematikai Unió négyévenként ítéli oda az 1936-ban alapított elismerést olyan 40 évesnél fiatalabb matematikusoknak, akik kiemelkedő eredményeket értek el a területükön. Az elismeréssel 15 ezer kanadai dollár (3 millió forint) is jár.

A kanadai John Charles Fieldsről elnevezett érmet megalapítása óta 61 matematikusnak ítélték oda, az orosz Grigorij Perelman, aki 2006-ban érdemelte ki az elismerést, nem vette át a díjat. A kitüntettek között egyetlen nő van, az iráni Marjam Mirzakani, aki az amerikai Stanford Egyetem professzora volt. Az ívelt felületek szimmetriáját kutató matematikus tavaly halt meg rákban.

forrás 168 óra

Leave a Reply 114 megnézve, 1 alkalommal mai nap |