< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Újságírói kamara vagy amit akarnak

| Mobile | RSS

Újságírói kamara vagy amit akarnak

Újságírói kamara vagy amit akarnak

Az újságírásban ma (még) megvan a szabadság egy kis darabja

 

Ugye, legalább ebben az ügyben komoly orgánum, érdemes ember nem áll szóba a hatalombitorlókkal..? Tehát például – remélem! – a MÚOSZ sem fájlalja, hogy kimarad az „egyeztetésből”, amelyet egyébként amúgy is csak magukkal akarnak lefolytatni…

A végén mindenképpen az lesz, amit ők akarnak

Azt olvasom, hogy az elmúlt hónapokban „felgyorsultak az egyeztetések”…

Van még csak kicsit is önállóan gondolkodó, tájékozódó ember ebben az országban, akinek nem nyílik ki a bicska a zsebében, ha a hatalomból vagy környékéről „egyeztetésről” pofáznak?!

A „kormány” végig akarja vinni a fasiszta mintájú „hivatásrendek” kiépítését. A pedagógusokat belekényszerítették(?) a „Nemzeti Paidagágász Karámba” – kell annál riasztóbb példa?

Az újságírásban ma (még) megvan a szabadság egy kis darabja – persze, csak azoknak, akik igényt tartanak a szabadságra. A „sajtó” munkatársainak döntő többsége – mindegy már, miért – közönséges vagy éppen lelkes szolga: „sajtómunkás”, agitpropos, szervezetten és szervezetben hazudozó.

Kell mondanom egyáltalán, mi történik? A hatalom csicskásai vezetik elő az „ötletet” – és én semmit sem tudok, ami alapot adna a legkisebb bizakodásra is. Meglehet, megpróbálnak félrevezetni, hazudozni egy ideig, de a végén mindenképpen az lesz, amit ők akarnak.

Most kellene a még független média munkatársainak összefogniuk

Egyetlen lehetőség van: a nyílt és egységes szembefordulás. Nem fogadható el semmilyen kezdeményezés azoktól, akik a mai sajtóviszonyokat kialakították és fenntartják, akik e viszonyok haszonélvezői!

Most kellene megmondani, hogy nem! Még úgy, hogy tudják: legföljebb „maguknak” alakíthatnak kamarát, karámot, bármit.

Most kellene a még független média munkatársainak összefogniuk. Hiszen – mondom még egyszer – előre látható, mi fog történni. El tudja valaki is képzelni, mi lehet a helye a karámos médiában?

Nem vagyok abban bizonyos, hogy valamiféle új érdekvédelmi szervezetre egyáltalán nincs szükség. De ha igen, akkor azt ne a hatalom, ne is a csicskásai kezdeményezzék!  Akkor az induljon alulról – és kezdődjék azzal, hogy a szervezetten és szervezetben hazudozók nem lehetnek tagjai…

A média maradék szabadságát meg kell védeni!

Elképzelhető egyáltalán, hogy a HVG, az Index, a 444, a 168 Óra stb. munkatársai egy karámbanlegyenek mondjuk Huth Gergellyel, Gajdics Ottóval, Stefka Istvánnal, Szöllősy Györggyel, G. Fodorral, Pilhállal és a többiekkel..?

Nem szabad, szerintem nem szabad megvárni, mi fog történni. Nincs ok semmilyen bizakodásra – hát ne legyen arra okuk a hatalom csicskásainak és magának a hatalomnak se! Ha van terület, amelyet mindenképpen meg kell védeni, akkor az éppen a média maradék szabadsága.

Nem tudom elképzelni, mi történhet a remélt egységes nemre; milyen választ adhatnak. De egyben biztos vagyok: bármilyen erőszakosság mindeddig példátlan nyíltsággal mutatná meg az önkény rusnya pofáját.

Mindenképp megéri a tiltakozás, az elutasítás, a szembefordulás – hiszen más lehetőséget nem is hagy a banda. Ha másért nem, hát a puszta becsületért…

És talán megmozdul a még független média közönsége is…

Mert nagyon ideje van annak, hogy megmozduljunk.

fecsegoe.eu/városi kurir

Leave a Reply 418 megnézve, 1 alkalommal mai nap |