< Böngészés > Főoldal / Közélet, Kultúra / Blog article: 20 tonna halat eszünk meg három nap alatt – halászlére hangol a város, kezdődik a XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

| Mobile | RSS

20 tonna halat eszünk meg három nap alatt – halászlére hangol a város, kezdődik a XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

2018. augusztus 31. | hozzászólás | Közélet, Kultúra

20 tonna halat eszünk meg három nap alatt – halászlére hangol a város, kezdődik a XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

Pénteken 15 órakor kezdődik a XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál a Huszár Mátyás rakparton, ahol a halételek mellett más finomságokkal és színes programokkal várják az éhes közönséget.
Csütörtök délben a tűző napon már munkások tucatjai dolgoztak a különböző vendéglátósok standjain a XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválnak helyet adó Huszár Mátyás rakparton, ahová több tízezer embert várnak a tvégén. – Napok óta megfeszített tempóban, 24 órában, éjjel-nappal, természetesen folyamatos váltásban dolgozunk az előkészületeken – mondta a főszervező, Frank Sándor mesterszakács, akinek a rendezvénnyel a halfogyasztás népszerűsítése volt a célja.

Halászlére hangol a város, pénteken kezdődik a XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál - GALÉRIA. Fotó: Török János

Puskás Lászlónál is lázas munka folyt: csütörtök reggel óta tizenketten serénykedtek azon, hogy mára minden rendben legyen. A szegedi vendéglős elmondta, a háttérmunkásokkal együtt húsz alkalmazottal vesznek részt a háromnapos fesztiválon.

A főszervezők idén is tetemes mennyiségű hozzávalóval készültek. Frank Sándortól megtudtuk, összesen 20 tonna halat dolgoznak föl. Az óriásbogrács 3500 literes, hagymából 3500, sóból 250, fűszerpaprikából 125 kiló fogy majd el a három nap alatt csak náluk. A főzéshez pedig 200 palack gázt készítettek elő. A halászlé mellett természetesen lesz mindenféle sült hal, de a hagyományos lacikonyhák grillételei és a pacal, valamint a töltött káposzta kedvelői sem maradnak éhen a halfesztiválon.

A baráti társaságok, munkahelyi kollektívák hagyományosan szombat délelőtt 9-kor foglalják el az újszegedi Partfürdőt, ahol közel 100 csapat főzi majd a halászlét.

– Marad a tvégén is nyárias idő 32 fokos csúcshőmérséklettel. Vasárnap megnövekedhet a felhőzet, de csapadékot nem hoz – tájékoztatott Gyuris Ferenc. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának munkatársa hozzátette, a hidegfront tfőn érkezik, de komoly hőmérséklet-csökkenést az sem jelent majd, a t elejére 27 fokra hűl a levegő.

Program

A XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivált pénteken 15 órakor Frank Sándor főszervező nyitja meg. 12 és 17 óra között a Tisza Rádió Plusz élő üzenőműsort szolgáltat, 20 és 21.30 között az Irigy Hónaljmirigy, 22-től pedig a Zsomboys lép fel. Szombaton 11 órakor ejtőernyős szegedi boszorkány hozza a paprikát az óriásbográcshoz. Szintén szombaton rendezik a hagyományos szegedi sárkányhajó-fesztivált és a Rotary jótékonysági gumikacsaversenyt. A szombati nap újdonsága a családoknak szóló műsorok és bemutatók, amit a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek musicalestje követ 20 órától. Vasárnap 19.30-tól a Balkán Fanatik muzsikál, amit 21 órakor a tűzijáték követ.

fecsego.eu/DM
Leave a Reply 176 megnézve, 1 alkalommal mai nap |