1.258.200 diáknak csengetnek ma be az általános és középiskolákban. A ma induló tanévben minden eddiginél több támogatás segíti a gyermekes családok mindennapjait, a gyermekek iskoláztatását és minden eddiginél több pénz jut az oktatásra, az iskolák fejlesztésére is.

2019-ben 606 milliárd forinttal több jut oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott, 2010-es költségvetésben. Jelenleg is országszerte zajlanak az iskolafejlesztések, felújítások, több száz iskolának új digitális és informatikai eszközöket szereznek be. Folytatódik a tanuszoda- és tornaterem-fejlesztés is, melynek második ütemében 26 tanuszoda, 20 tornaterem, 8 teljesen új iskola épül, 20 iskola pedig bővül.

Több mint egymillió gyermek kapott ingyenes tankönyvcsomagot, az elsőtől a kilencedik évfolyamon mindenki, és ezen felül is minden rászoruló diák. Ez gyermekenként 8-12 ezer forintos megtakarítást jelent a családoknak. Az ingyenes gyermekétkeztetési program a mostani tanévben is folytatódik, az előző tanévben már 600 ezer gyermek jutott így ingyenes vagy kedvezményes étkezéshez.

A pedagógusok is jóval nagyobb anyagi megbecsülésben részesülnek, mint korábban. Átlagosan 50%-kal nőtt a pedagógusok bére 2013 óta. Egy pályakezdő – egyetemi végzettséggel rendelkező – pedagógus öt éve 130 ezer forintot keresett, ma 73 ezer forinttal magasabb összeget visz haza.  Egy 20 éve dolgozó – egyetemi végzettségű – pedagógus a béremelés előtt 173 ezer forintot keresett, ma ennek csaknem a dupláját keresi.  A pedagógusoknak nemcsak az anyagi, hanem a szakmai megbecsülése is nőtt, véleményükre, javaslataikra ezután is – az új Nemzeti Alaptanterv tervezetéről kezdődő szakmai és társadalmi egyeztetésen is – számítunk.

Nemcsak az iskoláztatással összefüggő konkrét támogatások, hanem egyéb, a családok jövedelmi helyzetét javító intézkedések is segítik a gyermekek nevelésével járó terhek csökkentését. Magyarországon hatodik éve folyamatosan nőnek a bérek, a családi adókedvezmény a gyermekek számától függően havonta akár több tízezer forintot hagy a családok zsebében, összege a kétgyermekeseknél januártól tovább nő, havi szinten eléri majd a 40 ezer forintot.

(EMMI)