< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Index: furcsa zürichi céghez vezetnek az MVM-botrány szálai((( Index: Les scandales de MVM courent pour d’étranges entreprises zurichoises

| Mobile | RSS

Index: furcsa zürichi céghez vezetnek az MVM-botrány szálai((( Index: Les scandales de MVM courent pour d’étranges entreprises zurichoises

Index: furcsa zürichi céghez vezetnek az MVM-botrány szálai

Seszták Miklós fejlesztési miniszter kabinetfőnöke, valamint az MVM immár eltávolított vezérigazgatója is képviselői voltak annak a zürichi MVM-cégnek, amely 4,89 milliárd forintos szerződést kötött a hazai MVM-mel – írta az Index. A lap korábban arról is beszámolt: a furcsa üzlet az MVM auditorának is szemet szúrt.

Mint ismert:


a KPMG nem volt hajlandó aláírni az állami óriáscég beszámolóját, gyorsan könyvvizsgálót cseréltek, majd hamarosan gyakorlatilag a teljes vezetés távozott.

Akik korábban vezették a céget, azt mondják felfújt ügyről van szó, a kritikusok szerint azonban egy világítóan furcsa és átlátszó konstrukcióról van szó, ami miatt az MVM-nek lehetetlen lesz tőzsdére lépnie.

Az Index szerint a svájci MVM-leány alapításának céljai teljesen tisztességesek és validak voltak. Az MVM cégcsoport egyik legnagyobb cége, az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. Ez a cég az arab világban terjeszkedett volna, de több rossz tapasztalat alapján úgy döntöttek, hogy egy nyugat-európai cég közbeiktatásával próbálkoznak az arab piacokra lépni. Az Index szerint az MVM vezetése úgy vélte, hogy mivel a világ energiacégei, még az arabok is jelen vannak Svájcban, elsősorban Zugban, így ha az MVM is rendelkezne svájci céggel, akkor a kölcsönösen ismert és elfogadott svájci jogi környezetben könnyebb lenne rendezni a vitás kérdéseket.

Az ellentmondásos múltú állami villamosipari cégből korábban horvát, szerb, spanyol, ciprusi, még szamoai cégeken keresztül ömlött ki a pénz – írja a lap, hozzátéve: 2010 után egy ideig úgy tűnt, hogy mindenki okult is a botrányból. Transzparensebb lett a cég, angolszász hátterű jogi iroda, ügyvédek, könyvvizsgálók dolgozták ki a védelmi mechanizmusokat, jöhettek a testületi döntések, a kölcsönös ellenőrzések, a páros aláírások. De az Index forrásai szerint „egy idő után a politikát megint egyre nehezebb volt távol tartani a méretes energetikai társaságtól. Nagy értékű médiakampányok indultak, amelyek kormánypárti portálokat és lapokat támogatták, félmilliárd forint ment a Békemeneteket szervező civileknek, de a céget a legjobban az zavarta, ha mindenféle „baráti” beszállító is bejutott a rendszerbe.”

Aztán 2017-ben az MVM Zrt. eszerint szerződött az MVM International AG-vel, hogy 15,8 millió euróért, akkori értéken 4,89 milliárd forintért Központi Termelés Megjelenítő (KTM) és felügyeleti rendszer kialakítását rendeli meg. Tehát – írja az Index – az MVM Zrt-nek szüksége van egy informatikai megoldásra, amit valamiért nem ő maga tendereztet és rendel meg, hanem megkéri erre a saját svájci leányvállalatát.

A szerződés gyanús lett az MVM konyvvizsgálójának is, az érvényes auditori szerződéssel bíró KPMG egyszerűen nem írta alá azt az éves beszámolót, amiben ez a svájci deal is szerepelt. Az állami cég gyorsan könyvvizsgálót cserélt, majd hamarosan gyakorlatilag a teljes vezetés távozott.

Az Index úgy tudja:


a furcsa szerződés „majdnem átcsúszott” a könyvvizsgálói szűrőn. „Csak aztán mégsem, és nagyon hirtelen az ügyfél (MVM) és auditor (KPMG) viszonyában erős hangvételű veszekedés és levelezés indult” – írta a lap, hozzátéve: az ügy kipattanását követően minden szereplő másra mutogatott. Az MVM-vezetők egy része a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőre vagy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra, mások szerint „ez nem volt leegyeztetve fent sem”. Amikor aztán kiderült, hogy a KPMG nem hajlandó aláírni az auditot, az Index forrásai szerint a hazai energetikai állami irányító, NFM-es, MNV-s, MVM-es, NKM-es vezetők külön táborokra szakadtak. tovább nehezítve a kárenyhítést.

Eközben a KPMG hazai vezetése eddigre már külföldieket is bevont az ügybe, a cég globális reputációját féltő európai főnökök pedig nem engedhették meg, hogy az audit átmenjen.

Az Index egyes forrásai felhívták a lap figyelmét, hogy a svájci cégben igazgatótanácsi tag egy Mihalovics Péter Árpád nevű ember, akinek a neve megegyezik Seszták Miklós kabinetfőnökéével. A svájci cég igazgatótanácsában helyet kapott még Csanády Zsolt, az MVM korábbi jogi vezetője, és volt tisztsége még Zsuga János vezérigazgatónak is. Csanády és Zsuga már nincs az MVM-nél.

Az Index forrásai arra is felhívták a figyelmet, hogy a politikában a könyvvizsgálat idejére Seszták Miklós már nagyon meggyengült. Korábban sok jó pontot szerzett, mint fő „simicskátlanító”, de a ciklus végén elfogyott a levegő körülötte, ráadásul az NFM és az MVM vezetése között is megromlott a viszony.

Az Index szerint több nyitott kérdés van az ügyben továbbra is:
Lesz-e bármilyen hazai vagy nemzetközi vizsgálat az ügyben?
Ki fejlesztette a szóban forgó szoftvert és működik-e már a rendszer?

Jakupcsek Plusz szeptember 10-től az ATV műsorán:

fecsego.eu/atv
Index: Les scandales de MVM courent pour d’étranges entreprises zurichoises

chef de cabinet de Nicolas Seszták Développement ministre, MVM a été supprimé et le directeur général ont également des représentants de la société Zurich MVM qui a un contrat de 4,89 milliards de HUF en MVM domestique – écrit l’indice. Le journal a également rapporté plus tôt: les affaires bizarres regardaient également l’auditeur de MVM.

Comme on le sait:

KPMG a refusé de signer le rapport du géant de l’État, a changé d’auditeur rapidement et pratiquement toute la direction est partie.

Ceux qui ont précédemment dirigé la société seraient gonflés, mais selon les critiques, il s’agit d’une construction étrangement étrange et transparente qui rendra MVM impossible à faire entrer en bourse.

Selon l’indice, l’objectif de la création de la fille suisse MVM était absolument juste et valable. L’une des plus grandes sociétés du Groupe MVM, MVM OVIT National Power Company. Cette société a développé dans le monde arabe, mais sur la base de plusieurs mauvaises expériences ils ont décidé d’essayer d’entrer sur le marché arabe une tentative d’entreprise d’Europe occidentale. Selon l’indice de la direction de MVM croit que principalement à Zoug, les sociétés d’énergie du monde, même les Arabes sont en Suisse signalé, donc si MVM aurait une société suisse, il serait plus facile de régler les différends dans un connu mutuellement et accepté dans un environnement juridique suisse .

précédemment renversé sur croate, serbe, espagnol, Chypriotes, mais les entreprises samoanes dans l’histoire financière de l’Etat controversé cégből électrique – écrit le journal, ajoutant qu’en 2010, après un certain temps, il semblait que tout le monde a appris sa leçon dans le scandale. La société est devenue plus transparente, le cabinet d’avocats anglo-saxon, les avocats et les auditeurs ont mis au point des mécanismes de sécurité, des décisions d’entreprise, des vérifications mutuelles et même des signatures. Mais selon les sources de l’indice, «après un certain temps, la politique a de nouveau été plus difficile à éviter pour une grande entreprise énergétique. Des campagnes médiatiques de grande valeur qui soutenaient les portails et tablettes gouvernementaux ont permis de financer un demi-milliard de forints en faveur des civils qui organisent des Êtres pour la paix, mais la société était très perturbée si toutes sortes de fournisseurs

Ensuite, en 2017, MVM Zrt a passé un contrat avec MVM International AG pour mettre en place un système de production centralisée (KTM) et un système de supervision pour un montant de 15,8 millions d’euros, pour un montant de 4,89 milliards HUF. Ainsi, écrit Index, MVM Zrt a besoin d’une solution informatique qu’il ne commande pas et ne commande pas pour quelque chose, mais demande sa propre filiale suisse.

Le contrat était également suspect avec l’auditeur de MVM et KPMG, avec un contrat d’auditeur valide, n’a tout simplement pas signé le rapport annuel dans lequel cette transaction suisse était incluse. La société d’État a rapidement échangé un auditeur et, peu après, presque toute la direction est partie.

L’index sait:

le contrat étrange “a presque glissé” sur le filtre de l’auditeur. « Je ne l’ai pas alors, et très soudainement le client (MVM) et commissaire aux comptes (KPMG) relation et correspondance commencé arguments très ferme » – écrit le journal, ajoutant: Après retournement tout en montrant d’autre dans le cas. Certains des dirigeants de MVM sont les gestionnaires de biens nationaux hongrois ou le ministère du Développement national, d’autres disent que «cela n’a pas été concilié non plus». Quand il est devenu évident que KPMG a refusé de signer l’audit, selon les sources de l’Index, les responsables nationaux de l’état de l’énergie, NFM, MNV, MVM et les dirigeants de NKM ont fait irruption dans des camps distincts. ce qui rend plus difficile à compenser.

Pendant ce temps, le leadership national de KPMG a été impliqué dans les affaires étrangères jusqu’à présent, et les dirigeants européens qui craignent la réputation mondiale de l’entreprise ne pourraient pas laisser passer l’audit.

Alors que certaines sources sur l’onglet Index appelé l’attention sur le membre du Conseil de la société suisse d’un homme nommé Arpad Mihalovics Peter, qui a le même nom que Nicholas Seszták kabinetfőnökéével. Zsolt Csanády, ancien directeur juridique de MVM, était également responsable du conseil d’administration de la société suisse. Il était toujours directeur général de János Zsuga. Csanády et Zsuga ne sont plus à MVM.

Les sources de l’Index ont également souligné qu’en politique, Miklós Seszták était déjà très affaibli au cours de l’audit. Par le passé, il a gagné de nombreux points en tant que principal «frémissement», mais à la fin du cycle, l’air était épuisé et la relation entre le NFM et la direction de MVM s’est également détériorée.

Selon l’index, il reste plusieurs questions en suspens dans l’affaire:
Une enquête nationale ou internationale sera-t-elle en cours?
Qui a développé le logiciel en question et le système fonctionne-t-il?

Jakupcsek Plus à partir du 10 septembre sur VTT:
fecsego.eu/atv

Leave a Reply 156 megnézve, 1 alkalommal mai nap |