< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Európa ellentámadásra készül((L’Europe se prépare à la contre-attaque

| Mobile | RSS

Európa ellentámadásra készül((L’Europe se prépare à la contre-attaque

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál logója

Európa ellentámadásra készül

Fotó: A szerző felvétele/
Ferrarában, az „európai pikniken” gyakran emlegették Orbán Viktort és barátait. Szombaton a budapesti Szabadság téren is demonstrálnak a demokráciáért.
Nem csak Európa ellenségei, de a demokrácia és az unió hívei is szervezkednek, készülnek a tavaszi kampányra. Ez volt a fő tanulsága az Internazionale idén már tizenkettedszer megrendezett fesztiváljának. A főleg a nemzetközi helyzettel és külpolitikával foglalkozó olasz hetilap hagyományosan Ferrarában tartja kétnapos rendezvénysorozatát. A 130 ezer lakosú, Velence és Bologna között fekvő városban mintegy 40 ezren voltak kíváncsiak a köztereken, parkokon kívül gyakorlatilag az összes kulturális intézményre, a mozikra és színházakra is kiterjedő politikai vitákra, előadásokra, kiállításokra és koncertekre. A Massari parkban az EuropaNow! mozgalom szervezett „európai pikniket”. Az 1989-es soproni páneurópai piknik által ihletett rendezvény mögött az EuropaNow! alapítója, a Franciaországban született, de több mint negyedszázada Olaszországban élő, erdélyi édesapjától magyar nevet örökölt újságíró, Eric Jozsef állt. Mint mondta, sokáig azt hitte, elég megírnia, mit lát a világban, de most rá kellett jönnie, hogy ennél többre van szükség: olyan megmozdulásokra, amelyeken az emberek is hallathatják a hangjukat. A piknikre nagyjából háromszáz, zömmel egyetemista korú ferrarai volt kíváncsi. A felszólaló újságírók, politológusok és aktivisták között közép-európaiak is voltak, de nem csak ők, az olaszok is sűrűn emlegették Orbán Viktor, Jaroslaw Kaczynski, Matteo Salvini, Marine Le Pen és Steve Bannon nevét. Minden beszéd az európai parlamenti választások fő kérdése körül forgott: összetartó, szolidáris, polgárainak jogait garantáló Európában fogunk élni, vagy a szélsőjobboldali nacionalisták vágyálmaiban szereplő, egymástól kerítéssel és gyűlölködéssel is elválasztott, önkényuralmi vezetők által uralt „nemzetállamokban”. A beszédek közben eleredt zápor ellenére is sokáig kitartó hallgatóság reakciója nem hagyott kétséget arról, hogy ők a demokráciát és a szabadságot részesítik előnyben. De a fiataloknak, ha el akarják kerülni a legrosszabb forgatókönyvet, májusban el is kell majd menniük szavazni – tanácsolták a felszólalók.

Ötmillióan a szabadságért, a nacionalizmus ellen

A ferrarai pikniken felszólalt Michael Zichy, akinek édesapja tizenhat éves korában hagyta el Magyarországot. Az osztrák filozófus az egyik kezdeményezője annak a páneurópai demonstrációnak, amely szombaton mintegy félszáz városban összesen ötmillió embert akar kivinni az utcára a demokrácia védelmében. A Heller Ágnes filozófus által is támogatott budapesti rendezvényt szombaton 14-órakor, a Szabadság téren tartják. A Facebookon eddig több mint félezren jelezték részvételüket.

fecsego.eu/népszava online

www.fecsego.eu logo du portail d’actualités internationales

L’Europe se prépare à la contre-attaque

Photo: Auteur ajouté /

À Ferrara, le “pique-nique européen”, ils faisaient souvent référence à Viktor Orbán et à ses amis. Samedi, ils ont également fait la démonstration de la démocratie pour la place Szabadság à Budapest.

Non seulement les ennemis de l’Europe, mais aussi les défenseurs de la démocratie et des syndicats se préparent pour la campagne du printemps. Ce fut la leçon principale du douzième festival d’Internazionale cette année. Le magazine italien, qui traite principalement de la situation internationale et de la politique étrangère, a traditionnellement organisé un événement de deux jours à Ferrara. Dans la ville des 130 000 habitants, entre Venise et Bologne, environ 40 000 personnes s’intéressaient aux discussions politiques, aux représentations, aux expositions et aux concerts concernant des institutions publiques, des parcs, pratiquement toutes les institutions culturelles, cinémas et théâtres. EuropaNow à Massari Park! organisé un “pique-nique européen”. Après le pique-nique paneuropéen à Sopron en 1989, EuropaNow! le fondateur d’Eric Jozsef, né en France, né en Italie depuis plus d’un quart de siècle et dont le père, Transylvania, était un nom hongrois. Comme vous l’avez dit, il a longtemps pensé qu’il en avait assez pour écrire ce qu’il voyait dans le monde, mais il devait maintenant en venir à la conclusion qu’il en fallait davantage: des gestes dans lesquels les gens peuvent entendre leur voix. Le pique-nique était curieux au sujet de trois cents, principalement des ferrarias d’âge universitaire. Les journalistes médiatiques, les politiciens et les militants étaient également des Européens centraux, mais les Italiens ont non seulement attiré de nombreux noms, notamment Viktor Orbán, Jaroslaw Kaczynski, Matteo Salvini, Marine Le Pen et Steve Bannon. Tous les discours portaient sur la principale question des élections au Parlement européen: nous allons vivre dans une cohésion et une solidarité des droits des citoyens européens, ou dans les “États-nations” des aspirations nationalistes d’extrême droite, séparées par des barrières et des haines, gouvernées par des dirigeants honnêtes. La réaction d’un auditoire de longue date à la projection persistante des discours ne laissait aucun doute sur le fait qu’ils préféraient la démocratie et la liberté. Mais les jeunes, s’ils veulent éviter les pires scénarios, devront voter en mai “, ont déclaré les orateurs.
Cinq millions pour la liberté, contre le nationalisme

Michael Zichy, dont le père a quitté le pays à l’âge de seize ans, a pris la parole lors du pique-nique de Ferrara. Le philosophe autrichien est l’un des initiateurs de la manifestation paneuropéenne, qui vise samedi à rassembler cinq millions de personnes dans les rues de près de 50 villes pour défendre la démocratie. L’événement de Budapest soutenu par le philosophe d’Ágnes Heller a lieu le samedi à 14h00 sur la place Szabadság. Facebook a jusqu’à présent été plus que timide pour leur participation.

fecsego.eu/newsword en ligne

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |