< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Felfüggesztett börtönre ítélték a szegedi Fidesz által kinevezett volt cégvezetőt

| Mobile | RSS

Felfüggesztett börtönre ítélték a szegedi Fidesz által kinevezett volt cégvezetőt

2018. október 30. | hozzászólás | Közélet
Szeged, 2016. június 4.
Miklós Péter történész, az Emlékpont Intézet vezetõje beszél a trianoni emlékoszlop avatásán Szeged-Szõregen 2016. június 4-én. Az emlékoszlop Lantos Györgyi és Máté István alkotása. Az Országgyûlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerzõdés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Felfüggesztett börtönre ítélték a szegedi Fidesz által kinevezett volt cégvezetőt

Hatmillió forint kártérítést is ki kell fizetni az elsőfokú ítélet szerint.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt fél év, egy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Miklós Pétert, akit 2011-ben a szegedi közgyűlés akkori, Fidesz és Jobbik alkotta többsége nevezett ki az önkormányzati Szegedi Intézménytakarító Kft. élére. Erről a Szeged.hu portál ír.

Az ítélet szerint Miklós szabálytalanul fizetett ki különböző javadalmazásokat, ezzel jelentős vagyoni hátrányt okozott a városi cégnek. A kft. jogutódjaként működő IKV Zrt. polgári kárigénnyel is élt, amit jogosnak ítélt a bíróság, így a volt cégvezetőnek, valamint az első fokon egymillió forint pénzbüntetésre ítélt volt gazdasági vezetőnek 6 millió 215 ezer forintot is meg kell térítenie, valamint 300 ezer forint eljárási illetéket kell megfizetniük.

A hatmilliós kár három szabálytalanul kifizetett tételből tevődik össze, lényege a cikk szerint, hogy munkaviszonyuk megszüntetése, és végkielégítés kifizetése után, jogszabályellenesen foglalkoztattak vissza munkavállalókat.

A védelem arra hivatkozott: nem bizonyítható, hogy Miklós Péter a cég átvételekor tudomást szerzett arról, hogy van a kft-nek javadalmazási szabályzata, így az abban foglaltakat nem is alkalmazhatta. A cégvezető emellett arra is hivatkozott, hogy vezetése alatt 50 millió forinttal gyarapodott a kft. készpénz-állománya. A bíróság szerint azonban a nyereség nem lehet indoka a jogszabályokat figyelmen kívül hagyó kifizetéseknek.

Az ügy pikantériája,

hogy a hónap elején ugyancsak első fokon elítélték Szeged főjegyzőjét, alpolgármesterét, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét az úgynevezett parkolóbotrányban, amely hűtlen kezelést állapított meg azzal az évtizedes gyakorlattal kapcsolatban, hogy kedvezményes parkolóbérletet adott a város önkormányzati és országgyűlési képviselőknek, valamint állami szervek tisztségviselőinek. Erre az ítéletre hivatkozva a Miklós Péter kinevezését megszavazó, jelenleg ellenzékben lévő szegedi Fidesz azzal kampányol, hogy „elítéltek vezetik” a várost.

A vádat képviselő ügyész súlyosbításért, a vádlottak ügyvédei pedig felmentésért fellebbeztek.

A hittanári és történelem végzettségű Miklós 2014-ig vezette az intézménytakarító céget, akkor baloldali közgyűlési többséget választottak, amely leváltotta őt. 2015. január elseje óta a hódmezővásárhelyi Emlékpontot vezeti. (Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

fecsego.eu/hír24

Leave a Reply 887 megnézve, 1 alkalommal mai nap |