< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Gyenge a forint, a cseh korona és a zloty, zuhan az Amazon

| Mobile | RSS

Gyenge a forint, a cseh korona és a zloty, zuhan az Amazon

2018. október 30. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Gyenge a forint, a cseh korona és a zloty, zuhan az Amazon

Összeomlóban az Amazon árfolyama, az amerikai indexek is tovább gyengülnek, 10 százalék feletti mínuszt hozott bennük a hónap. Kína felpattant a tegnapi nagy esés után, itthon a Mol emelkedik. A forint tartósan gyenge, most azonban csatlakozott hozzá két régiós társa is.

Ismét egy tankönyvi árfolyammozgás szemtanúi lehetünk, a hónap folyamán már több ilyet is láthattunk az amerikai részvények és tőzsdeindexek között. Most az Amazon viselkedése figyelemre méltó: a hónap első napján még csúcs körül, 2000 dolláron forgó papír múlt szerdán a 200 napos mozgóátlagig zuhant, onnan másnap felpattant, majd pénteken már aláesett. Tegnap még visszatesztelte a szintet, majd hatalmas eladási hullám indult, melynek hatására bő 6 százalékkal került lejjebb a papír, 1539 dollárra.

Amazon
Amazon

Ez csak ebben a hónapban 25 százalékos esés, ami a világ második legnagyobb tőzsdei kapitalizációjú cégétől akár szokatlan is lehetne, az Amazon esetében azonban teljesen indokolt. A cég nyereségéhez, sőt várható nyereségéhez képest is teljesen irreális magasságba került az ár, valamiért a befektetők abszolút kedvence lett, óriási lufit fújtak benne. A lufik jellegzetessége pedig, hogy előbb-utóbb kipukkadnak, jobb esetben leeresztenek.

Az indexek is estek, az S&P 500 kisebb mértékben, 0,7 százalékkal 2641 pontig, a Nasdaq Composite viszont 1,6 százalékkal, 7050 pontig. Utóbbi ezzel 12, előbbi 10 százalékot zuhant október folyamán.

Nasdaq Composite, októberi nagy zuhanás
Nasdaq Composite, októberi nagy zuhanás

Ázsiában ma már jobb a hangulat: a Nikkei másfél százalékot emelkedett, a tegnap sokat eső kínai indexek pedig bő egy százalékot. Európa pluszban nyitott, majd enyhe mínuszba fordult, a BUX-ot viszont a pozitív tartományban tartja a Mol, amely egy százalékkal 2905 forintig emelkedik. Az OTP és a Richter kis mínuszban vannak, előbbi kerek 10 000, utóbbi 5180 forint.

Euró/forint, szomorúan mutat
Euró/forint, szomorúan mutat

A forint 325-ön áll az euróval szemben, ami megfelel nagyjából az elmúlt négy hónap átlagának, viszont jó 5 százalékkal gyengébb, mint az előző három év átlaga. Az előző napokban a lengyel zloty és a cseh korona is gyengült, így most nagyjából együtt mozog a három valuta.

Leave a Reply 823 megnézve, 1 alkalommal mai nap |