< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Így lehetne havi 16 ezer forinttal emelni a szegényebbek nyugdíját

| Mobile | RSS

Így lehetne havi 16 ezer forinttal emelni a szegényebbek nyugdíját

2018. október 31. | hozzászólás | Közélet

Így lehetne havi 16 ezer forinttal emelni a szegényebbek nyugdíját

A nyugdíjszakértő szerint évi 14 milliárdot lehetne máshogy elosztani, ha nem fizetné ki az állam ezt a pénzt egy még mindig létező szociális együttműködési egyezmény alapján.

Lehetséges a nyugdíjkorhatár emelése. Erről beszélt Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Start műsorában. Európában átlag 63-66 év a nyugdíjkorhatár. Korábban Görögországban és Olaszországban volt a legalacsonyabb, de mindenütt emelték. Magyarországon a 65 év, ami az 1957 után születettekre vonatkozik, máshol is általános. Németországban és Horvátországban 67 év, a skandináv országokban társadalmi vita zajlik a 70-72 évre emelésről, Svédországban pedig algoritmus szabályozza, vagyis a várható élettartam növekedésének függvényében egyre későbbre tolódik az az életkor, amitől a teljes nyugdíjat lehet igénybe venni, magyarázta a szakember.

A nyugdíjak helyzetéről szólva Farkas elmondta, nem olyan rossz, mint amilyennek látszik. Jelenleg biztonságosa rendszer, fizetik a nyugdíjakat, viszont nagy veszélyben van a jövőt tekintve, tette hozzá, mert ahogy öregszik a társadalom, egyre kevesebb lesz az aktív dolgozó, akiknek a járuléka termeli ki a nyugdíjakat. Ez még 2030-35-ig tartható, de utána radikális változtatásra lesz szükség, át kell csoportosítani a költségvetést, mert olyan sok lesz a nyugdíjas, olyan hosszú ideig élünk, remélhetőleg, hogy egyre nagyobb terhelést jelent a nyugdíjkasszának, közölte.

Farkas András elmondta, hogy 70-72 ezer fő azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik 50 ezer forintot, vagy annál kevesebb nyugdíjat kapnak. A nagyon magas nyugdíjat kapók száma szolgálati titok, jegyezte meg. Milliós nyugdíjat talán 1-5 ember kap, de hozzátette, hogy ezek az emberek egész életükben nagyon magas fizetést kaptak, nagyon sokat dolgoztak, és sok adót fizettek be az államkasszába. 100 ezer forint alatti nyugdíjat a nyugdíjasok fele, kb. 1,1 millió ember kap, folytatta, 100 ezer forint felett kb. egymillióan, a töredék pedig 200 ezer vagy afölötti nyugdíjat kap. Az összes nyugdíjas száma 2 millió 70 ezer fő, tudtuk meg.

Van egy még mindig létező szociális együttműködési egyezmény, mely alapján Magyarország nyugdíjat fizet az egykori szovjet állampolgároknak. Farkas szerint ezt már régen meg kellett volna szüntetni. Elhangzott, hogy nagyrészt Kárpátalján élőkről van szó, akiknek évente 14 milliárd forint kifizetésére kerül sor. Ha ezt nem fizetnék ki, hanem elosztanák a legkisebb nyugdíjból élők között, akkor az ő nyugdíjuk több mint 16 ezer forinttal emelkedne, vagyis átlag 30 százalékkal, számolta ki az élő adásban a szakember. Hozzátette: ehhez mindenképpen hozzá kellene nyúlni.

Farkas megemlítette azt is, hogy az a folyamat, ami zajlik, a szociális hozzájárulási adó csökkenése jó a gazdaságnak, jó a munkáltatóknak, de a nyugdíjkasszának súlyos bevételi hiányt jelent, amit csak némileg ellensúlyoz az emelkedő munkabérekből levont járulék.

fecsego.eu(atv.hu

Leave a Reply 616 megnézve, 1 alkalommal mai nap |