< Böngészés > Főoldal / Közélet, Kultúra / Blog article: A többszörös évfordulón átadták a díszdoktori címeket és az egyetemi díjakat – Ünnepelt az egyetem

| Mobile | RSS

A többszörös évfordulón átadták a díszdoktori címeket és az egyetemi díjakat – Ünnepelt az egyetem

2018. november 11. | hozzászólás | Közélet, Kultúra

A többszörös évfordulón átadták a díszdoktori címeket és az egyetemi díjakat – Ünnepelt az egyetem

A Szegedi Tudományegyetem napját ünnepelték a hétvégén. Ez alkalomból az ünnepi ülésen átadták a díszdoktori címeket és egyetemi kitüntető díjakat.
November 11-e többszörös ünnep a Szegedi Tudományegyetemen. 1872.november 11-én kezdődött meg a tanítás az intézmény jogelődjének tekintett kolozsvári egyetemen, majd 1940. november 11-én volt a tanévnyitója az újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetemnek. 2002-ben pedig szintén ugyanezen a napon jött létre az integrált egyetem.

A jeles eseményekre emlékezve minden évben november 11.-hez legközelebbi szombaton ünnepli az intézmény az SZTE Napját. Szombaton délelőtt a rektori épületében a szenátus ünnepi ülést tartott, ahol a hagyományoknak megfelelően átadták a díszdoktori címeket és az egyetemi díjakat is. Az ünnepségen megjelentek az SZTE karainak vezetői, jeles professzorai és oktatói, a doktori iskolák képviselői.

Az eseményen részt vett – többek között – Juhász Tünde kormánymegbízott, B. Nagy László országgyűlési képviselő, Kakas Béla a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Csongrád megye új rendőrfőkapitánya Dakos József is.

A többszörös évfordulón átadták a díszdoktori címeket és az egyetemi díjakat. Fotó: Kuklis István (Galéria)

Az ünnepség nyitányaként elhangzott a Himnusz, majd a szegedi universitas rektora, Rovó László a díszdoktori címeket elnyert professzorai tiszteletére angol nyelven köszöntötte az ünnepségén megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta ennek a napnak a fontosságát és kiemelte Klebelsberg Kunó munkásságát, aki nélkül nem lenne ma szegedi egyetem. Tapssal köszöntötték a tiszteletbeli doktora címet elnyert tudósokat. Ebben az elismerésben idén egy tajvani, egy egyesült királyságbeli, egy osztrák és egy japán professzor részesült. Ez a díjat, olyan személy nyerheti el, aki kimagasló tudományos tevékenysége mellett munkásságával is támogatta a szegedi egyetemet, hozzájárult jó hírének növeléséhez.

A kitüntetést kezdeményező kar dékáni vezetése ismertette a laudációt, majd az SZTE rektora nyújtotta át a díszoklevelet. A tiszteletbeli szenátor kitüntető címet Richard Marz a bécsi orvosi egyetem professzora vehette át, ennek feltétele volt a kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenység mellett az egyetem jó hírnevének öregbítése is. A Pro Universitate díjat azok kapták, akik jelentős kutatásaik mellett az egyetem nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért is sokat tettek, ezt többek között Szabó Gábor az intézmény korábbi rektora is átvehette.

KITÜNTETETTEK

Senator Honoris Causa kitüntető címben részesült: Richard Marz – Medizinische Universität Wien. Doctor Honoris Causa kitüntető címet kapott: Fang-Rong Chang -Kaohsiung Medical University, Terezinha Nunes – University of Oxford, Erich Sorantin – Medizinische Universität Graz, Koji Sugioka – Riken Center for Advanced Photonics. Pro Universitate-díjban részesült: Szabó Gábor, Szajbély Mihály, Véha Antal és Vilmányi Márton

Klebelsberg Kunó-díjat kapott Hannus István és Pro Laudanda Promotione-díjban részesült: Bózsity-Faragó Noémi, Dombi Edina, Görbe Tamás Ferenc, Mészáros András Tamás , Nagy Gábor és Varga Gábor. Nánási László egyetemi docensi címet kapott.

Leave a Reply 170 megnézve, 1 alkalommal mai nap |