< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Egy apró oázis a Góbi-sivatag közepén

| Mobile | RSS

Egy apró oázis a Góbi-sivatag közepén

2018. november 17. | hozzászólás | Kultúra

Egy apró oázis a Góbi-sivatag közepén

forrás: Impress Magazin

A Góbi-sivatag homokdűnéi között egy forrás tört a felszínre, mely több mint 2000 éve táplálja az apró sivatagi tavat. 

Gansu tartomány északi részén, Dunhuang várostól délre, a Góbi-sivatag homokdűnéi között található a Gansu-oázis. A félhold alakú kis medencét a helyiek Holdsarlónak nevezték el.

Több mint 2000 éves

Mivel a forrás vize bőséges, a homok nem tudja elnyelni. Ettől a forrástól az oázis-tó az elmúlt évezredek során mindig színültig töltődött vízzel, és együtt élt a homokdűnékkel.

22szerk

A Gansu-oázis soha nem szárad ki, még hosszan tartó szárazság idején sem. Az oázis közkedvelt turista látványosság, a legközelebbi várostól ide vezető hat kilométeres utat mindenki teveháton teszi meg.

A csilingelő hegy

Északi és déli oldalán egy-egy magas homokdomb húzódik, amelyeket Csilingelő hegynek neveznek. Nem azért, mert önmaguktól hangot adnának ki, hanem, mert amikor lecsúszunk a dombok oldalán a csúszás, csilingelő hangot kelt. A homokszörf és szánkázás ugyanis a sivatagban kedvelt szabadidős tevékenység.

11

Az elsivatagosodás veszélyezteti

A növekvő elsivatagosodás miatt a több mint kétezer éves oázist pár éve az eltűnés veszélye fenyegeti, a kínai kormány azonban beavatkozott, és 2006 óta rendszeresen gondoskodik a tó újratöltéséről.

33szerk

Vida Hajni

Kovács Miklós külsősmunkatársunk

Leave a Reply 329 megnézve, 1 alkalommal mai nap |