< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Rejtélyes döntést hozott a rendőrség, mielőtt megszüntette Elios-ügyben a nyomozást

| Mobile | RSS

Rejtélyes döntést hozott a rendőrség, mielőtt megszüntette Elios-ügyben a nyomozást

 

Rejtélyes döntést hozott a rendőrség, mielőtt megszüntette Elios-ügyben a nyomozást

Bár az Országos Rendőr-főkapitányság nemrég azt közölte, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a korábban Orbán Viktor veje érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt.-vel szemben, a 24.hu úgy értesült, hogy a közvilágítási tendereken egykor taroló céget érintő eljárásról leválasztottak egy azzal korábban egyesített feljelentést. Méghozzá azt, amelyiket a váci közvilágítás korszerűsítése miatt hűtlen, illetve hanyag kezelés miatt tett egy helyi ellenzéki képviselő. A szintén az Eliost érintő feljelentés ügyében könnyen lehet, hogy tovább nyomoz a rendőrség.

A Pest megyei településsel kapcsolatos ügyet ugyanis még azelőtt elkülönítették a költségvetési csalás miatt zajlott alapügytől, mielőtt a rendőrség megszüntette volna az utóbbit.

Februárban derült ki, hogy Vác is szerepelt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében, ami a gyanús közvilágítási projekteket sorolta. Vácra 3 ezer új lámpát telepített az Elios 2015-ben, ám az akkor Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég olyan lámpákat is lecserélt, amiket nem lehetett volna. Öt évvel korábban ugyanis egy másik uniós programban már 441 lámpát lecseréltek a településen, azonban ezek közül a fideszes Fördős Attila vezette önkormányzat 211 lámpát cseréltetett le vagy módosíttatott az Eliosszal. Miközben ezeket a lámpákat uniós támogatásból építették ki, és még fenntartási időszakban voltak.

Ezért tavaly 20 millió forintra büntette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a váci önkormányzatot, amit azóta részletekben ki is fizetett.

Ráadásul az ellenzéki Vácért Lokálpatrióta Egyesület már akkor rámutatott, hogy a várható gondokról jó előre tudni lehetett, amit egy általuk megszerzett levelezés is bizonyít. Ebben egy szakember jelezte az önkormányzatnak, hogy mely, néhány éve szerelt lámpákhoz nem nyúlhatnak hozzá. Mégis lecserélték azokat.

Elios-ügy: a magyarok nagy része tudja, hogy Orbán veje is érintett

Az emberek négyötöde hallott az Elios-botrányáról, és a túlnyomó többség nem hiszi, hogy az OLAF jelentése brüsszeli kampányhúzás lenne.

A történtek miatt a hatóságokhoz fordult egy helyi ellenzéki képviselő, akit akkor arról tájékoztattak, hogy hűtlen és hanyag kezelés miatt tett feljelentését csatolták az Elios Innovatív Zrt.-vel szemben már folyamatban lévő nyomozáshoz.

Ugyanakkor a napokban a képviselő egy újabb – október 8-án kelt – határozatot kapott a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályától „bűnügyek elkülönítéséről”. Ebben közölték vele, hogy azért különítik el mégis az alapügytől az általa kezdeményezett nyomozást, mert a két ügy tárgya nem azonos. Érdekes kérdés viszont, ha így van, akkor korábban miért volt szükséges az ügyek egyesítése. Többször is megkerestük az ügyben az ORFK-t arról érdeklődve, hogy a szóban forgó – egyébként külön ügyszámon nyilvántartott – eljárás folyamatban van-e. Először csupán annyit kérdeztünk, hogy a leválasztott ügyben zajlik-e nyomozás. Erre azt közölték:

Ajánljuk figyelmébe az ORFK szóvivőjének MTI-nyilatkozatát, amelyet meghaladóan a rendőrség bővebb tájékoztatást nem ad.

Vagyis azt a nyilatkozatot, amely arról szólt, hogy Eliost érintő alapügyben megszüntették a nyomozást. Ezután az eljárás pontos ügyszámát is megadtuk a rendőrségnek, és jeleztük, hogy nem a megszüntetett Elios-ügyben, hanem egy arról leválasztott feljelentésről van szó. Erre telefonon és írásban is ismét csak annyit közöltek:

Ajánljuk figyelmébe az ORFK szóvivőjének MTI-nyilatkozatát, amelyet meghaladóan a rendőrség bővebb tájékoztatást nem ad.

A rendőrség tehát több kísérletünk ellenére sem segített tisztázni a megszüntetett közvilágítási nyomozásról leválasztott feljelentés sorsát.

Az alapügyben zajló nyomozás megszüntetésére egyébként az OLAF is reagált. Az Euronews megkeresésére azt közölték, hogy 2017 végén befejezték a nyomozást és 35, világítással kapcsolatos, az európai kohéziós alapokból finanszírozott ügyben találtak eltéréseket. Az OLAF nyomozása nemcsak súlyos szabálytalanságokat tárt fel a projektek nagy részében, hanem érdekütközésre is talált bizonyítékokat. Emlékezetes, az OLAF kifejezetten komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által különböző önkormányzatoktól elnyert 35 közvilágítási projektje kapcsán.

Olyannyira, hogy mint a 24.hu elsőként megírta: 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta a szervezet.

Az Elios-ügyről szóló hosszabb cikkeinket itt olvashatják.

Kiemelt kép: 24.hu

fecsego.eu/hír24

Leave a Reply 146 megnézve, 1 alkalommal mai nap |