< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Letartóztatásban a bolgár embercsempész

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Letartóztatásban a bolgár embercsempész

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y
Letartóztatásban a bolgár embercsempész

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség indítványára a bíróság egy hónap időtartamra letartóztatásba helyezte azt a bolgár férfit, aki a múlt hét csütörtökön próbált meg két albán férfit Magyarország területére csempészni.

A gyanú szerint a férfi 2018. november 15. napján reggel 5 órakor jelentkezett belépésre Szerbia irányából Magyarország területére a Röszke Autótópálya Határátkelőhelyen az általa vezetett gépkocsival, amelyben két utas tartózkodott. A belépés során a gyanúsított átadott az eljáró rendőrnek a sajátján kívül két olyan eredeti macedón magánútlevelet, amelyekkel az utasok jogszerű belépését kívánta igazolni. A gyanúsított ezt megelőzően a határhoz közelítve arra utasította az utasait, hogy az albán útleveleiket rejtsék el, egyidejűleg átadta részükre a két macedón útlevelet, amelyeket a későbbiekben tőlük visszakért annak érdekében, hogy az eljáró rendőrnek átadja.

A gyanú szerint a vádlott fenti cselekményével segítséget nyújtott a két albán migránsnak azért, hogy a magyar-szerb határt a jogszabályi rendelkezések megszegésével átlépjék azzal, hogy őket a határátkelőhelyhez szállította, Magyarország területére behozta, illetőleg a belépésük érdekében a részükre más nevére kiállított útleveleket biztosított. Mindezeken túlmenően az eredeti macedón útleveleket a migránsok személyazonosságának igazolása végett az útlevélkezelőnek átadta, így más nevére szóló valódi közokiratokat is felhasznált.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette, valamint közokirat-hamisítás bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye okán indítványozta a bolgár férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését.

A nyomozási bíró az ügyészi indítvánnyal helyt adva egy hónapi időtartamra rendelte el a kényszerintézkedést azzal, hogy a határozat nem végleges, azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be.

Szeged, 2018. november 19.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 170 megnézve, 1 alkalommal mai nap |