< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Szlovén parlament: a kormány támogatja, a jobboldal elutasítja az ENSZ migrációs csomagját

| Mobile | RSS

Szlovén parlament: a kormány támogatja, a jobboldal elutasítja az ENSZ migrációs csomagját

Szlovénia-migráció

Szlovén parlament: a kormány támogatja, a jobboldal elutasítja az ENSZ migrációs csomagját

Rendkívüli ülésén vitatta meg a szlovén parlament szerdán az ENSZ globális migrációs csomagját, Miro Cerar külügyminiszter tájékoztatta a képviselőket a kormánynak arról a döntéséről, hogy Szlovénia támogatja a megállapodást – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

A rendkívüli parlamenti ülést még a támogatásról döntő, múlt pénteki kormányülés előtt kezdeményezték a jobboldali pártok, amelyek elutasítják a migrációs csomagot, mert szerintük az egyenlőséget von a legális és az illegális migráció között.
Janez Jansa, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Szlovéniai Demokrata Párt (SDS) elnöke a vitában azt vetette a kormány szemére, hogy politikai és jogi vita nélkül hozta meg a döntését. Úgy vélte továbbá, hogy a megállapodás címe is hamis, mivel nem globális megállapodásról van szó. “Amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsának bármely tagja nem vesz részt a megállapodásban, akkor az nem globális megállapodás” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a dokumentum nem említi az illegális migráció fogalmát, támogatása pedig szerinte alkotmányellenes.
Jernej Vrtovec, a jobbközép Új Szlovénia (NSi) képviselője felszólalásában elmondta: a megállapodásban azt írják, hogy a migráció a jólét alapját képezi, ugyanakkor abban semmiféle kutatás eredményére nem hivatkoznak, ami ezt igazolná. Mindazonáltal kiemelte, hogy a dokumentum nem tartalmaz cselekvési tervet sem a migráció kezelésére a származási országokban.
Miro Cerar külügyminiszter kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Szlovénia “több mint 150 országgal együtt” csatlakozik a megállapodáshoz. “Közösen fogjuk szabályozni azt, amire egy ország sem lenne egyedül képes, azaz a tömeges és illegális migrációt” – húzta alá. Úgy vélte: azok az országok támogatják a megállapodást, amelyek kiállnak az értékek mellett, beleértve a biztonságot is. Szavai szerint politikai dokumentumról van szó, amely jogilag nem kötelez semmire, de politikailag igen.
Bár a nemzetgyűlés nem szavaz a megállapodás támogatásáról, a témáról a vitát nyolcórásra tervezték.
A rendkívüli ülés kezdete előtt közel kétszáz tüntető is összegyűlt a parlament épülete előtt, azt követelve, hogy a kormány vonuljon ki az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából.
Marjan Sarec szlovén kormányfő korábban jelezte, nem ő fogja képviselni Szlovéniát a decemberi marrákesi csúcstalálkozón, amelyen a csomag elfogadását tervezik. Hétfőn a parlamentben a miniszterelnök arról beszélt: az, hogy Szlovénia támogatja a csomagot és részt vesz a decemberi konferencián, nem jelenti azt is, hogy Szlovénia támogatja az illegális bevándorlást.
A világszervezet 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá, legálissá tétele, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, illetve az integráció erősítése.
A jóváhagyás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália, Magyarország, Ausztria, Bulgária, Csehország, és Lengyelország is, Észtországban pedig a napokban kormányválság alakult ki miatta.

MTI

Leave a Reply 159 megnézve, 1 alkalommal mai nap |