< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Az ukrán parlament megszavazta a hadiállapot bevezetését((Le parlement ukrainien a voté pour introduire l’état de guerre

| Mobile | RSS

Az ukrán parlament megszavazta a hadiállapot bevezetését((Le parlement ukrainien a voté pour introduire l’état de guerre

Az ukrán parlament megszavazta a hadiállapot bevezetését

Az ukrán parlament kora este megszavazta a hadiállapot bevezetését. Cikkünk folyamatosan frissül!

Az orosz–ukrán incidens hétfő délelőtti fejleményeiről ebben az összefoglalónkban olvashat.

Porosenko szerda reggeltől vezeti be a hadiállapotot

Petro Porosenko hangsúlyozta, hogy a hadiállapot – amely az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája, nem jelent tényleges háborús állapotot – bevezetésére vonatkozó rendelet nem irányoz elő a polgárok jogaival és szabadságjogaival kapcsolatos semmilyen korlátozást, és a választásokat is megtartják a tervezett időpontban.

“A hadiállapot nem jelent hadüzenetet. Kizárólag Ukrajna védelmi képességének megerősítésére irányul, tekintettel az Oroszország részéről tapasztalt agresszivitás növekedésére” – szögezte le Porosenko.

Az elnök javasolta (a parlamentnek), hogy a hadiállapot 30 napig legyen érvényben. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács – amelynek határozata alapján az elnök eljárt – előtte 60 napos időtartamot javasolt.

Megszavazták, 10 megyére

Megszavazta az ukrán parlament hétfő este a hadiállapot bevezetését azzal a változtatással, hogy nem az egész országban, hanem csak tíz megyében vezetik be.

Az oroszok tiltakoznak

Súlyos következményekkel jár Kijev arra irányuló törekvése, hogy az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal egyeztetve konfliktust provokáljon ki Oroszországgal – figyelmeztetett hétfőn kiadott közleményében az orosz külügyminisztérium a Kercsi-szoros közelében történt, általa provokációnak minősített orosz–ukrán tengeri incidenssel kapcsolatban.

A dokumentum szerint Moszkva határozottan tiltakozik amiatt, hogy az ukrán haditengerészet vasárnap „durván megsértette” az Oroszország „területi vizein” való békés áthaladás szabályait, ami miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását követelte.

„Figyelmeztetni szeretnénk az ukrán felet arra, hogy Kijevnek az az irányvonala, hogy konfliktust provokáljon ki Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és az EU-val egyeztetve, komoly következményekkel jár” – áll a dokumentumban, amely szerint „Oroszország keményen meg fog szakítani minden, a szuverenitása és a biztonsága ellen irányuló támadási kísérletet”.

Az orosz külügyi tárca emlékeztetett rá, hogy többször figyelmeztette a „kijevi rezsimet és nyugati pártfogóit az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros miatti hisztéria mesterséges felfújásának veszélyeire”. A minisztérium szerint mind a helyszín, mind pedig az időzítés szempontjából gondosan átgondolt és kitervelt provokáció történt, amelynek célja egy újabb feszültséggóc teremtése a térségben, azzal a hátsó szándékkal, hogy ürügyet szolgáltassanak az Oroszország elleni szankciók megszigorítására.

Kercsi-szoros, 2018. november 26. A Kercsi incidensben az oroszok által megszállt három ukrán hadihajó a Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szoros közelében 2018. november 26-án. Petro Porosenko ukrán elnök az éjjel 60 napos hadiállapot bevezetését javasolta a Kercsi-szorosnál történt orosz agresszió miatt. MTI/APA kercsi incidensben az oroszok által megszállt három ukrán hadihajó a Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szoros közelében (Fotó: MTI/AP)

„Mindez, úgy tűnik, arra irányult, hogy elterelje a figyelmet az ukrajnai belpolitikai problémákról” – hangzott az állásfoglalás, amely szerint ezt támasztja alá Kijevnek az a törekvése, hogy hadiállapotot – a rendkívüli állapot egy formáját – vezessen be a 2019 tavaszán esedékes ukrán elnökválasztás előtt.

A határőrizetért is felelős orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint vasárnap az ukrán hadiflotta három járműve megsértette Oroszország területi vizeit, és a visszafordulásra való felszólításokat figyelmen kívül hagyva a Kercsi-szoros felé haladt, amelyen az áthajózást az orosz fél engedélyhez köti. A több órán át tartó incidens során orosz részről tüzet nyitottak, aminek következtében orosz közlés szerint három ukrán tengerész megsebesült. Az ukrán hajókat Kercs kikötőjébe vontatták.

Az ukrán hatóságok szerint az ukrán katonai járművek előre jelezték áthaladási szándékukat, de arra nem kaptak választ. Kijev szerint az orosz határőrizet megsértette az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló orosz–ukrán megállapodást is.

Az FSZB közölte: megcáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra, hogy Ukrajna előre eltervezett „provokációt” hajtott végre. Az ügy miatt a két fél kérésére hétfőn ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Az ukrán hajók azonnali szabadon bocsátására szólította fel a NATO-főtitkár Oroszországot

A Kercsi-szorosnál foglyul ejtett három ukrán hajó és legénysége azonnali szabadon bocsátására szólította fel hétfőn brüsszeli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Oroszországot, indokolatlannak minősítve az orosz katonai erő alkalmazását az Azovi-tengeren. „Amit vasárnap láttunk, az nagyon súlyos incidens volt” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Stoltenberg a NATO-Ukrajna Bizottság rendkívüli ülése után.

„Valamennyi NATO-szövetséges teljes támogatásáról biztosította Ukrajna területi integritását és szuverenitását” – mondta. „Indokolatlan volt a katonai erő alkalmazása az ukrán hajók és legénységük ellen, ezért felszólítjuk Oroszországot, hogy azonnal engedje szabadon az ukrán tengerészeket és az általa vasárnap lefoglalt hajókat” – tette hozzá.

Teljes harckészültségben az ukrán hadsereg

Az ukrán hadsereg főparancsnoka utasítást adott a hadsereg teljes harckészültségbe helyezéséről. A rendelkezésre azután került sor, hogy az orosz határőrség és az ukrán haditengerészet hajói összetűzésbe kerültek a Kercsi-szorosban. Kijev az incidenst a nemzetközi jog megsértésének és katonai agressziónak minősítette. Az ukrán parlament délután dönt arról, hogy az országban bevezetik-e a hadiállapotot.

Az incidensben érintett területet, a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félszigetet 2014-ben, egy helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el a lépés jogosságát.

fecsego.eu/híradó

Le parlement ukrainien a voté pour introduire l’état de guerre

Le parlement ukrainien a voté en début de soirée pour introduire l’état de guerre. Notre article est constamment mis à jour!

Vous trouverez des informations sur les développements matin-matin de l’incident russo-ukrainien dans ce résumé.

Porosenko présente l’état de guerre de mercredi matin

Petro Porosenko a souligné que le règlement sur l’état de guerre, qui constitue une forme d’état d’urgence dans un État de droit ukrainien, ne constitue pas un état de guerre, ne prévoit aucune restriction des droits et libertés des citoyens et n’organise pas d’élections à la date prévue.

“L’état de guerre n’est pas un message de guerre. Il est uniquement destiné à renforcer les capacités de défense de l’Ukraine, compte tenu de l’agressivité croissante de la Russie “, a déclaré Porosenko.

Le président a proposé (au parlement) que l’état de guerre soit en vigueur pendant 30 jours. Le Conseil de sécurité et de défense nationale ukrainien, dont le président a rendu sa décision, a proposé un délai de 60 jours.

Ils ont voté pour 10 comtés

Le parlement ukrainien a voté lundi sur l’introduction de l’état de guerre, avec le changement selon lequel il ne serait pas introduit dans seulement dix comtés du pays.

Les Russes protestent

La tentative de Kiev de provoquer un conflit avec la Russie a eu des conséquences graves, en consultation avec l’Union européenne et les États-Unis, dans une déclaration publiée lundi par le ministère russe des Affaires étrangères à propos de l’incident maritime russo-ukrainien, qu’elle a provoqué près du détroit de Kertch.

Selon le document, Moscou s’oppose fermement à ce que la marine ukrainienne ait “violé de manière flagrante” les règles du passage pacifique sur les “eaux territoriales” en Russie dimanche, nécessitant la convocation urgente du Conseil de sécurité des Nations unies.

“Nous voulons avertir la partie ukrainienne que la ligne de Kiev visant à provoquer un conflit avec la Russie, en accord avec les Etats-Unis et l’UE, aura de graves conséquences”, indique le document selon lequel “la Russie va faire des efforts considérables” la souveraineté et la sécurité de sa sécurité “.

Le ministère russe des Affaires étrangères lui a rappelé qu’il avait plusieurs fois mis en garde sur les “dangers de l’infiltration artificielle du régime de Kiev et de ses patrons occidentaux pour la mer Aztèque et l’hystérie du détroit de Kertchis”. Selon le ministère, le lieu et le calendrier ont été soigneusement pensés et consacrés à provoquer une nouvelle vague de tension dans la région dans le but de fournir une excuse pour le renforcement des sanctions contre la Russie.

Détroit de Kercsi, 26 novembre 2018 Trois soldats russes occupés par les Russes dans l’incident de Kercsi près de la mer Noire et du détroit de Kertch près de la mer d’Azov le 26 novembre 2018. Le président ukrainien, Petro Porosenko, a suggéré l’introduction d’un Etat militaire de 60 jours la nuit pour l’agression russe sur le détroit de Kertch. Trois pétroliers ukrainiens occupés par des Russes près du détroit de Kertch reliant la mer Noire à la mer d’Azov (Photo: MTI / AP)

“Cela semble avoir pour objectif de détourner l’attention sur les problèmes politiques intérieurs en Ukraine”, a déclaré la déclaration affirmant qu’elle était étayée par l’aspiration de Kiev à introduire un état de guerre – une forme d’État extraordinaire – lors des élections présidentielles du printemps 2019. avant.

Selon le Service de sécurité de la Fédération de Russie (FSZB), qui est également responsable de la surveillance des frontières, trois soldats ukrainiens ont violé les eaux territoriales russes et ignoré la banshee de se tourner vers le détroit de Kertchian. Au cours de plusieurs heures d’incident, la partie russe a ouvert le feu, blessant trois marins russes. Des navires ukrainiens ont été remorqués jusqu’au port de Kertch.

Selon les autorités ukrainiennes, des véhicules de l’armée ukrainienne ont prédit leur intention de passer, mais ils n’ont reçu aucune réponse. Selon Kiev, les garde-frontières russes ont violé la Convention des Nations Unies sur le droit de la mer et l’accord conclu par la Russie et l’Ukraine sur l’utilisation de la mer d’Azov et du détroit de Kertch.

Le Haut Commissaire des Nations Unies pour les réfugiés a déclaré qu’il existait des preuves irréfutables montrant que l’Ukraine avait mis en œuvre une “provocation” planifiée à l’avance. À la demande des deux parties, le Conseil de sécurité des Nations unies s’est réuni lundi.

Le secrétaire général de l’OTAN a appelé la Russie à libérer les navires ukrainiens immédiatement

Le secrétaire général de l’OTAN, Jens Stoltenberg, a appelé à la libération immédiate des trois navires et de l’équipage ukrainiens capturés lundi lors du conférence de presse à Bruxelles, dans le détroit de Kerch, appelant la force militaire russe dans la mer d’Azov injustifiée. “Ce que nous avons vu dimanche est un incident très grave”, a déclaré Stoltenberg lors d’une conférence de presse.suite à la réunion extraordinaire de la Commission OTAN-Ukraine.

“Tous les alliés de l’OTAN ont pleinement soutenu l’intégrité territoriale et la souveraineté de l’Ukraine”, a-t-il déclaré. “Le recours à la force militaire contre les navires ukrainiens et leur équipage était injustifié et nous appelons donc la Russie à libérer immédiatement les marins ukrainiens et les navires saisis dimanche”, at-il ajouté.

L’armée ukrainienne est en plein combat

Le commandant en chef de l’armée ukrainienne a ordonné à l’armée de la mettre au combat. Cela a été fait après que les gardes-frontières russes et les navires de la marine ukrainienne se sont affrontés dans le détroit de Kertch. Kiev a qualifié cet incident de violation du droit international et d’agression militaire. Le Parlement ukrainien décide l’après-midi que le pays présentera l’état de guerre.

La région touchée par l’incident, la péninsule de Crimée de l’Ukraine internationalement légitime, a été annexée à la Russie en 2014, à la suite d’un référendum local. La grande majorité des États membres des Nations Unies ne reconnaît pas la légitimité du mouvement.

fecsego.eu/híradó

Leave a Reply 140 megnézve, 2 alkalommal mai nap |