< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Közélet / Blog article: A BKK felmondta az elektronikus jegyrendszer szerződését, igen furcsán mentegetőzik az ügyben főváros

| Mobile | RSS

A BKK felmondta az elektronikus jegyrendszer szerződését, igen furcsán mentegetőzik az ügyben főváros

2018. november 30. | hozzászólás | EU Sajtószoba, Közélet

A BKK felmondta az elektronikus jegyrendszer szerződését, igen furcsán mentegetőzik az ügyben főváros

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága november 21-én egyhangú szavazással, azonnali határidővel felmondta az elektronikus jegyrendszer kiépítésére és üzemeltetésére kötött szerződést. A fővárost nem érte anyagi kár – közölte Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes csütörtökön az MTI-vel, hangsúlyozva, a projekt problémáiról a főváros vezetésének nem volt tudomása.

Közleményében Bagdy Gábor azt írta: az elektronikus jegyrendszer kialakítására a BKK szerződött, és a közlekedési központ menedzselte a projektet, az azzal kapcsolatos problémákról sem Tarlós István főpolgármesternek, sem neki nem voltak információi. (Ez nyilvánvalóan nem lehet igaz, hiszen a Fővárosi Közgyűlés többször is foglalkozott a rendszer problémáival és a szerződést is többször módosították.)

Közölte: annak indoka, hogy a BKK felmondta a szerződést, „a szállító megfelelő bankgarancia nyújtásával kapcsolatos szerződésszegése” volt.

Bagdy Gábor jelezte: a fővárost nem érte anyagi kár. (Ez szintén furcsa állítás, hiszen a rendszer kiépítéséhez kért 17 milliárd forintos EBRD-hitelkeretből tavaly májusig már 5,4 milliárdot lehívott a fővárost. Ezt természetesen vissza kell fizetni.)

Bagdy kitért arra is, hogy a probléma hosszú ideig tartó elhallgatása miatt „a főpolgármester a szükséges személyi döntéseket meghozza”.

A főváros és a hitelt nyújtó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselője 2013. szeptember 6-án írta alá a fővárosi közösségi közlekedés elektronikus jegyrendszerének hitelszerződését Budapesten.

A szerződést Tarlós István főpolgármester és Jean-Patrick Marquet, az EBRD önkormányzati és környezetvédelmi infrastruktúráért felelős igazgatója írta alá. Az EBRD 54,5 millió eurós (jelenlegi árfolyamon 17,6 milliárd forintos) hitelt nyújtott a fejlesztéshez, amelynek három fő célja a jegyrendszer megújítása, új jegyvásárlási csatornák nyitása és a bliccelés visszaszorítása volt.

A BKK-s dolgozói tesztkártyák kiosztásával 2015 decemberében kezdődött az elektronikus jegyrendszer első próbaüzeme, amelyet RIGO-nak neveztek el.

A központ tavaly augusztusban üzemelte be az első olyan beléptetőkapukat a Deák téri metróállomáson, amelyeket az elektronikus jegyrendszer részeként minden metróállomáson telepítenének. Ezek egy ideig tesztüzemben működtek, ma nyitott állapotban vannak. A tervek szerint idén indult volna élesben az üzem.

fecsegoe.u/168óra

Leave a Reply 226 megnézve, 1 alkalommal mai nap |