szerző:
Domány András

Szokatlan módon ellenzéki javaslatra törölnek egy pontot a migrációval kapcsolatos törvénymódosító javaslatból.

Jelenleg a jogszabály nagyon részletesen felsorolja, milyen célokból kaphatnak tartózkodási engedélyt azok, akiknek egyébként az irataik rendben vannak, van szállásuk, pénzük, biztosított egészségügyi ellátásuk, nem jelentenek közbiztonsági kockázatot. Ilyen cél például a tanulás, a munkavállalás, a gyógykezelés.

Ehhez tett volna hozzá a kormány egy újabb pontot: „Egyéb célból kaphat tartózkodási engedélyt az a harmadik országbeli állampolgár is, akinek beutazásához és tartózkodásához magyarországi befektetéseire tekintettel érdek fűződik.”

Ennek a mondatnak a törlését javasolta Demeter Márta és Keresztes László Lóránt az LMP-ből, valamint Varga-Damm Andrea a Jobbikból. Az LMP-sek indoklása így szól: „Nem fogadható el az, hogy a kormány vissza akarja csempészni a szabályozásba azt a magyarországi befektetésekre alapozott tartózkodási jogcímet, amin a rossz emlékű letelepedési kötvényprogram alapult, és amely kétes hátterű személyek egész sorának nyitott kaput Magyarországra és Európára.”

A gazdasági és a törvényalkotási bizottság egyaránt támogatta ezt, ami meglepő, mert az ellenzéki módosító indítványokat nagyon ritkán veszik figyelembe. Sőt saját indoklást sem fogalmaztak meg a testületek, csak utalnak a benyújtók idézett indoklására. Szavazni várhatóan december 11-én fognak erről.

fecsego.eu/hvg.hu