< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Trump lemondta a G20-csúcson tervezett találkozóját Putyinnal// Trump a démissionné au sommet du G20 avec Poutine

| Mobile | RSS

Trump lemondta a G20-csúcson tervezett találkozóját Putyinnal// Trump a démissionné au sommet du G20 avec Poutine

Trump lemondta a G20-csúcson tervezett találkozóját Putyinnal

Az amerikai elnök útban Argentína felé, a kercsi incidensről készült jelentés áttekintése után döntött a lemondás mellett.

„Mivel az ukrajnai hajókat és a legénységüket Oroszország nem szolgáltatta vissza Ukrajnának, úgy döntöttem, hogy minden érintett fél számára az lesz a legjobb, ha lemondom korábban tervezett találkozómat” – jelentette be csütörtöki  Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök.

Donald Trump egyúttal közölte: kész „érdemleges találkozóra” az orosz elnökkel az Ukrajnával való konfliktus rendezése után.

A Fehér Ház kertjében az elnök nem sokkal korábban újságíróknak még azt mondta: „nagyon kedvező a pillanat”, hogy megbeszéléseket folytasson az orosz elnökkel. „Valószínűleg találkozom Putyin elnökkel. Gondoltam rá, hogy lemondom, de végül ezt nem tettük meg” – fogalmazott. Hozzátette azonban: a repülőgépen áttekinti a kercsi incidensről készült teljes jelentést, és – ahogyan fogalmazott – „ez dönti majd el, hogy mit teszünk”.

Az elnöki különgépen – útban Argentína felé – a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy lemondják a találkozót, mint ahogy lemondják Donald Trump találkozóját a török elnökkel és a dél-koreai vezetővel is.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders azt közölte az újságírókkal, hogy az elnöki gépen Donald Trump tanácskozott Mike Pompeo külügyminiszterrel és John Kelly kabinetfőnökkel, majd telefonon egyeztetett a már Buenos Airesben tartózkodó John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval is. A szóvivő elmondta azt is, hogy amerikai és orosz kormányzati tisztségviselők telefonon felvették a kapcsolatot egymással.

fecsego.eu/híradó

Trump a démissionné au sommet du G20 avec Poutine

Le président américain a décidé de démissionner en Argentine après le compte rendu de l’incident de Kerc.

“Les navires russes et leur équipage n’ayant pas été renvoyés en Ukraine, j’ai décidé qu’il serait préférable que toutes les parties concernées renoncent plus tôt à ma réunion prévue”, a annoncé jeudi le président américain dans un message publié sur Twitter.

Donald Trump a également annoncé qu’il était prêt pour une “réunion utile” avec le président russe après le conflit avec l’Ukraine.

Dans le jardin de la Maison-Blanche, le président avait déclaré aux journalistes, peu de temps auparavant, que “le moment est bien choisi” pour s’entretenir avec le président russe. “Je rencontrerai probablement le président Poutine. Je pensais abandonner, mais nous ne l’avons pas fait “, at-il déclaré. Il a toutefois ajouté: dans l’avion, il regarde tout le rapport sur l’incident de Kerc et, comme il l’a dit, “cela décidera de ce que nous faisons”.

Lors du second tour en Argentine, la Maison Blanche a annoncé qu’elle démissionnerait de la démission de la réunion de Donald Trump avec le président turc et le dirigeant sud-coréen.

Sarah Huckabee Sanders, présidente de la Maison Blanche, a déclaré aux journalistes que Donald Trump, dans l’avion présidentiel, avait eu des entretiens avec le ministre des Affaires étrangères, Mike Pompeo et le chef du cabinet, John Kelly, puis avait consulté John Bolton, consultant en sécurité nationale à Buenos Aires. Le porte-parole a également déclaré que des responsables des gouvernements américain et russe s’étaient contactés par téléphone.

fecsego.eu/híradó

Leave a Reply 376 megnézve, 1 alkalommal mai nap |