Ahhoz, hogy az egészségügyi ellátás jobb legyen, az ágazatban dolgozók közös gondolkodására, együttműködésére van szükség – mondta az egészségügyért felelős államtitkár szombaton Budapesten.

Horváth Ildikó a Magyar Gyógyszerészi Kamara által szervezett köztestületi napok rendezvényén köszöntőjében azt mondta, a 21. században merőben másként gondolkodnak az egészségügyi szolgáltatásokról, ellátásról szerte a világon, ezért a szakmai evidenciákra, szakmai meggyőződésre alapuló, az egészség megőrzését előtérbe helyező “összekapaszkodásra” van szükség.

Kiemelte, ha a következő generációk életéért együtt akarunk dolgozni, akkor valamit merőben másként, a mostaninál sokkal hatékonyabban kell csinálnunk.

Az államtitkár kitért a parlament előtt lévő egészségügyi “salátatörvényre”, amelynek értelmében a jövőben a homeopátiás szereket nem lehetne gyógyszernek hívni, és a jogszabály csak a gyógyszerkódexnek megfelelés esetén engedi piacon maradni a Magyarország uniós csatlakozása előtt regisztrált homeopátiás készítményeket.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, azokat a sallangokat, amelyeket a közös tudásunkkal el tudunk kerülni, kerüljük el, és legyen bátorságunk arra, hogy amire van bizonyíték, azt képviseljük.

Horváth Ildikó egyben bátorította a gyógyszerészeket és a szakmai kamarát arra, hogy jogszabály-módosítói javaslataikat jelezzék az államtitkárságnak.

A rendezvényen Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója a gyógyszerhatósági ügyekről beszámolva elmondta, az idén 918 közforgalmú patikában végeztek úgynevezett célellenőrzést, de 47 intézeti gyógyszertárat és 197 patikán kívüli gyógyszerárusító helyet is ellenőriztek.

Az összesen 1700 ellenőrzés során 1107 esetben nem állapítottak meg jogszabálysértést, figyelmeztetést 598 esetben adtak ki, 102 esetben bírságoltak, és hat patikát sújtottak a tevékenységi engedély visszavonásával.

(MTI)