< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Megérkezett a baljós jel Kínából – sokan sejtették már

| Mobile | RSS

Megérkezett a baljós jel Kínából – sokan sejtették már

2018. december 10. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Meredeken lassult Kína exportjának és importjának növekedése novemberben, híven tükrözve a hazai és a külföldi kereslet lanyhulását, ami azt jelezheti, hogy a kínai hatóságnak további intézkedéseket kell tenniük a gazdaság élénkítésére. K. Kiss Gergely, 2018. december 9. vasárnap, 19:13 Fotó: Pixabay HozzászólokElküldömAjánlom

A kínai vámszolgálat szombaton közzétett adatai szerint az export dollárban számolt értéke éves összehasonlításban 5,4 százalékkal, az importé pedig 3,0 százalékkal nőtt novemberben. Ennél gyengébb ütemet a kivitel esetében márciusban mértek legutóbb, a behozatalnál pedig 2016 októberében – írja az MTI.

Újabb rossz hír jött Kínából

Elemzők az export 10 százalékos növekedését várták novemberre az előző havi 15,6 százalékos emelkedés után, az import esetében pedig 14,5 százalékra számítottak az októberi 21,4 százalék után. A kínai külkereskedelmi mérleg 44,47 milliárd dolláros többlettel zárt novemberben, míg elemzők 34 milliárd dollárra számítottak az októberi 34,02 milliárdos szufficit után.

A politikailag is különösen kényes amerikai relációban Kína exporttöbblete rekordnagyságú, 35,5 milliárd dollár volt, jelentősen emelkedett az októberben elért 31,78 milliárd dollárhoz képest. Az Egyesült Államokba irányuló export értéke novemberben 12,9 százalékkal 46,2 milliárd dollárra nőtt, gyengült az ütem az októberi 13,3 százalékhoz képest. Az import bővülésének mértéke 8,5 százalékról 5 százalékra mérséklődött, értéke 10,7 milliárd dollárt tett ki novemberben.

A novemberi külkereskedelmi adatok újabb jelzést küldtek arról, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának növekedési üteme tovább lassult. A kínai gazdaság a pénzügyi világválság, 2009 első negyedéve óta az idei harmadik negyedévben nőtt a legkisebb mértékben, a bruttó hazai termék (GDP) éves összevetésben 6,5 százalékkal bővült július-szeptemberben, az első és második negyedévben mért 6,8-6,8 százalék után.

fecsego.eu/napi gazdaság

Leave a Reply 124 megnézve, 1 alkalommal mai nap |