< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: ÜZENTEK BRÜSSZELBŐL ORBÁNNAK A MAI ESEMÉNYEK KAPCSÁN((SESIONES DE BRUSELAS DESPUÉS DE MAYORES EVENTOS

| Mobile | RSS

ÜZENTEK BRÜSSZELBŐL ORBÁNNAK A MAI ESEMÉNYEK KAPCSÁN((SESIONES DE BRUSELAS DESPUÉS DE MAYORES EVENTOS

A bíróságok szabadságának aláásásával és a munkavállalói jogok csorbításával Orbán újabb vörös vonalakat lépett át.

A mai nap folyamán a magyar parlament két olyan jogszabályt is elfogadott, amelyeket a szociáldemokrata frakció teljesen elfogadhatatlannak tart.

Az évi 400 órányi túlórát is megengedő, a szakszervezetek által is csak “rabszolgatörvényként” emlegetett jogszabályt bármilyen érdemi konzultáció vagy parlamenti vita nélkül fogadtatták el a Parlamentben.

A szerdán megszavazott második, ugyancsak felháborító törvény értelmében új közigazgatási bírósági rendszer épülhet majd ki az igazságügyi miniszter közvetlen hatáskörében. Ezek a bíróságok dönthetnek majd a kormány számára politikailag kényes ügyekben, miközben az igazságügyi miniszter felügyelheti az új intézményrendszer költségvetését, de a bírák kinevezésében is komoly befolyása lesz majd.

Udo Bullmann, az S&D frakcióvezetője elmondta: „azt hittük, hogy Orbán Viktor immár minden vörös vonalat átlépett, de sajnos nem volt igazunk. Mindkét ma elfogadott törvény bizonyítja, hogy Orbán egyre inkább autokrata módon vezeti az országot, miközben az emberek elfordulni látszanak tőle. Az S&D frakció szolidaritásáról biztosítja a magyar embereket, a magyar munkavállalókat és szakszervezeteket, akik a megváltozott jogszabályok miatt az elmúlt hétvégén utcai tiltakozásokkal fejezték ki felháborodásukat.

A különbírósági rendszer kiépítése egyértelműen egy újabb csapás a magyar bírósági függetlenségnek. Az új bíróságokat tapasztalt és független szakemberek helyett minden bizonnyal politikai csatlósokkal fogják feltölteni. Újra felszólítjuk az Európai Néppártot, hogy ne engedje Orbánnak aláásni a magyar bíróságok függetlenségét, ezzel megfélemlítve politikai ellenfeleit.”

Ujhelyi István, a magyar S&D delegáció vezetője hozzátette: „A mai ismételten egy sötét nap a magyar demokrácia és jogállamiság történetében. Példa nélküli, hogy egy Európai Uniós tagállamban a kormányzó többség a parlamentben saját házszabályát megsértve fogadtat el politikailag érzékeny jogszabályokat.

A Fideszhez hasonló politikai szereplőknek még akkor sincs helye Európában, ha úgy tűnhet, hogy egy ”Európa iránt elkötelezett” pártcsalád támogatását és védelmét élvezik. Az EU-nak szüksége van egy demokratikus, szabad, az európai értékeket tiszteletben tartó Magyarországra. A magyarok többsége is egy ilyen országban szeretne élni. Meg kell állítanunk Orbánt, méghozzá azonnal. Ez Magyarország nemzeti érdeke.

fecsegoe.eu/Balra magyar

Al socavar la libertad del poder judicial y socavar los derechos de los trabajadores, Orbán ha pasado por otra línea roja.

Hoy en día, el Parlamento húngaro ha adoptado dos leyes que la facción socialdemócrata considera completamente inaceptables.

La legislación, que también está permitida como una “ley de esclavos” por los sindicatos, está permitida para 400 horas de trabajo por año, sin ninguna consulta sustantiva ni debate parlamentario.

Según una segunda ley escandalosa el miércoles, se construirá un nuevo sistema judicial administrativo bajo la autoridad directa del ministro de justicia. Estos tribunales podrán decidir sobre asuntos políticamente delicados para el gobierno, mientras que el ministro de justicia puede supervisar el presupuesto del nuevo sistema institucional, pero también tendrá una gran influencia en el nombramiento de los jueces.

Udo Bullmann, Gerente de Fracciones de S&D, dijo: “Pensamos que Victor Orbán había cruzado todas las líneas rojas, pero desafortunadamente no estábamos bien. Ambas leyes adoptadas hoy demuestran que Orban está conduciendo cada vez más autocráticamente el país, mientras que las personas se están alejando de él. El grupo S&D se solidariza con el pueblo húngaro, los trabajadores húngaros y los sindicatos, que han expresado su indignación por las protestas callejeras el fin de semana pasado.

El establecimiento del sistema de arbitraje judicial es claramente un golpe más para la independencia judicial húngara. En lugar de expertos experimentados e independientes, los nuevos tribunales seguramente estarán llenos de partidarios políticos. Una vez más, pedimos al Partido Popular Europeo que no permita que Orban socave la independencia de los tribunales húngaros, intimidando a sus oponentes políticos “.

Leave a Reply 103 megnézve, 1 alkalommal mai nap |