< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: Rész-kollégiumi üléseket tartott a Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium Szegeden

| Mobile | RSS

Rész-kollégiumi üléseket tartott a Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium Szegeden

Megjelenés ideje: 2018. december 13., 14:01

A Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium 2018. december 3-án és 5-én rendkívüli közigazgatási rész-kollégiumi ülést, 2018. december 7-én munkaügyi rész-kollégiumi ülést tartott, melynek helyszínét a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság biztosította.

A rendkívüli – a menedékjoggal foglalkozó – közigazgatási rész-kollégiumi ülésen a kezdő bírák vettek részt. Az első napon dr. Kiss Árpád Lajos a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája tartott színvonalas előadásokat a menedékjogra vonatkozó szabályozás rendszeréről, az elismerését kérő személy jogállásáról (menekült, oltalmazott, menedékes, befogadott stb.), a befogadási feltételekről, az eljárás menetéről, a szavahihetőség vizsgálatáról, a menekültügyi eljárás szabályairól (menekültkénti vagy oltalmazottkénti, illetve menedékeskénti elismerésről).

Az ülés második napján dr. Szabó László a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája „A kérelem elfogadhatatlanság miatt elutasító döntéssel vagy a gyorsított eljárásban hozott elutasító döntéssel szemben előterjesztett felülvizsgálat”, valamint „A menekültügyi peres eljárás sajátosságai és technikai kérdései” címmel tartott előadást, dr. Böröcz Judit a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája pedig a dublini eljárásokat ismertette.

A munkaügyi rész-kollégiumi ülésen a kollégiumi tagok mellett részt vett a Kúria képviseletében Szolnokiné dr. Csernay Krisztina kúriai bíró, kollégiumi kapcsolattartó, valamint dr. Zámbori Tibor a Gyulai Törvényszék Polgári-Gazdasági-Munkaügyi és Közigazgatási Kollégiumának kollégiumvezetője.

A rész-kollégiumi ülést dr. Cséffán József kollégiumvezető nyitotta meg és köszöntötte a meghívott vendégeket és a kollégium tagjait. Dr. Szőllősiné dr. Tóth Zsuzsanna a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke „A mediáció aktuális kérdései a munkaügyi joggyakorlatban” címmel tartotta meg érzékenyítő előadását. Ezt követően dr. Cséffán József kollégiumvezető ismertette a Civilisztikai Kollégiumvezetők Országos Tanácskozásának legfrissebb, a munkaügyi ügyszakot érintő döntéseit. Ezt követően a kollégiumi tagok aktív közreműködésével a perfelvételi tárgyalásra vonatkozó perszimuláció és workshop megtartására került sor.

Végezetül a kollégiumi tagok a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál felmerült vitás jogalkalmazási kérdéseket vitatták meg. A program moderátora Kispálné dr. Józsa Adrienn a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke volt.

Szeged, 2018. december 10.

Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya

Leave a Reply 175 megnézve, 1 alkalommal mai nap |