< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: 2021-re teljesen elfogynak a magyar munkások Matolcsyék szerint

| Mobile | RSS

2021-re teljesen elfogynak a magyar munkások Matolcsyék szerint

 szerző:Székely Sarolta

Nem fest túlságosan rózsás képet a hazai munkaerőpiacról a legfrissebb inflációs jelentés.


Már ma is komoly gondokat képes okozni a munkaerőhiány Magyarországon, aminél a közeljövőben még rosszabb lehet a helyzet – legalábbis a jegybank legfrissebb előrejelzése szerint. A kormány már most is több eszközt vet be a probléma enyhítésére a közfoglalkoztatási programok szűkítésétől kezdve az ukrán vendégmunkások behozatalán át egészen a nyugdíjasok, kismamák és inaktívak munkaerőpiacra történő visszatereléséig. A Magyar Nemzeti Bank jelentése azonban arra enged következtetni, hogy mindezeknek túl nagy hatása a versenyszféra foglalkoztatására nem lesz hosszú távon. A bővülés mértéke ugyanis folyamatosan lassulni fog a következő években.

A jegybank előrejelzése szerint a versenyszféra foglalkoztatása a következőképpen bővülhet az előttünk álló időszakban:

2018: 1,4%
2019: 0,9%
2020: 0,4%
2021: 0,2%

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Mindez létszámra lefordítva azt jelenti, hogy 2021-ben már 10 ezer főnél is kevesebb emberrel bővülne a versenyszféra foglalkoztatása. Vagyis lényegében tényleg elfogynának a munkára fogható magyarok, és elérnénk azt az állapotot, amit Orbán Viktor évek óta hangoztat: mindenki dolgozik, aki akar. Persze, ez a kijelentés a valóságosnál egy ideálisabb állapotra utal, amikor az alulképzettek is megtalálják a számításukat a munkaerőpiacon. Valójában azonban jelenleg ők a legnehezebben foglalkozatható rétege a társadalomnak, holott papíron a munkaerő-tartalék részét képezik, ám foglalkoztatásukhoz átképzésekre lenne szükség.

A jegybank várakozása szerint 2021-re nemcsak a hadra fogható magyarok fogynak el, de a munkaerő-tartalék is korlátja lesz a foglalkoztatás bővülésének. Mint írják, az egyre effektívebbé váló demográfiai korlátok (a munkaképes korúak összlétszámának és kor-nem szerinti összetételének változása) miatt az aktivitás emelkedése  lassul az előrejelzési időszak első  felében, 2020-tól pedig nem folytatódik a munkaerő-kínálat bővülése (1-16.ábra). A demográfiai folyamatok mellett az elmúlt évek dinamikus létszámbővülésével összhangban a potenciálisan   bevonható munkaerő-tartalék historikusan alacsony szintre csökkent, így egyre inkább effektív korlátot jelent a foglalkoztatásbővülés számára.

A  munkaerő-tartalék szűkössége és illeszkedési problémái (a munkaerő nem megfelelő  képzettsége és a munkavállalási mobilitás hiánya) jelentősen megnehezítik a vállalatok létszámbővítési törekvéseit Matolcsyék véleménye szerint. Noha a közfoglalkoztatottak egy része visszaáramolhat a versenyszférába, ez nemzetgazdasági szinten nem fogja növelni a számokat, a versenyszféra statisztikáját ellenben még igen.

Persze az egész prognózison sokat változtathat, ha bekövetkezik az újabb gazdasági válság, amire már többször is utaltak a kormánytagok. Akkor a gazdasági változásokhoz a cégek előbb-utóbb létszámleépítésekkel reagálhatnak, ami a munkaerő felszabadulásához és a munkanélküliség újbóli emelkedéséhez vezethet.

fecsego.eu/ mfor.hu

Leave a Reply 141 megnézve, 1 alkalommal mai nap |