< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Vértanúk szobrának leleplezése a Vértanúk terén – 1934. márciusa – Ön erre a restaurációra szavazott?

| Mobile | RSS

Vértanúk szobrának leleplezése a Vértanúk terén – 1934. márciusa – Ön erre a restaurációra szavazott?

“Főméltóságú kormányzó úr! Kérem magas engedelmét arra, hogy erről a vértanú emlékről a lepel lehullhasson….”

Szerző: Berta Boldizsár Utóljára frissítve 2018.12.29

horthy
fotó: hvg.hu

2018. december 28-án, az éj leple alatt a magyar építő(romboló)iparra nem jellemző gyorsasággal elbontották a Vértanúk terén álló Nagy Imre szobrot, hogy helyet csináljanak a Vértanúk egykori  emlékműve még el nem készült másolatának . 

Legutóbb Horthy avatta, most Orbán készül rá….

“Főméltóságú kormányzó úr! Kérem magas engedelmét arra, hogy erről a vértanú emlékről a lepel lehullhasson. Tizenöt golgotás esztendő múltán újra él nemzeti nemtőnk, s amint Hungária ez emlékmű hulló leple alól előtűnik, hogy ez ünnepi percben márványtestvérként lépjen oda a Parlamenti Kossuth tér többi szobrai közé, szívünk mélyéről a hála fohásza buzog fel a magyar gondviselés iránt.? – [vitéz Somogyváry Gyula ?Vértanúemlék avatására? c. költeményét szavalja:] ?Nincs róluk dal, ó nincsen hősi ének, nevük se tudja tán a kegyelet. Úgy estek el, csak mint a közlegények, s nincs piramis a csontjaik felett.? – [Szelőczei Kovách Aladárné Rombay Lili szavalja Kiss Menyhért ?Magyar Miatyánk? című alkalmi versét:] ?Add vissza régi szép magyar hazánkat most és mindörökké, amen!” (forrás: filmhiradokonline.hu)

Orbán Viktor eddig sem rejtette véka alá véleményét Horthyval kapcsolatban. A megújult Klebersberg-kastély átadásán beszélt áhítattal az 1920-as évekről, amikor

olyan “kivételes államférfiak” szolgálták és vezették a nemzetet, mint Bethlen István, Horthy Miklós vagy Klebelsberg Kuno.

Kifejtette, hogy

megítélésüket nem árnyékolhatja be a második világháborús “gyászos szerepvállalás” sem.

fecsego.eu/városi kurir
Leave a Reply 738 megnézve, 1 alkalommal mai nap |