< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Nincs tovább: már a tanároknak is elég volt, ők is sztrájkra készülnek -itt van a petíciójuk

| Mobile | RSS

Nincs tovább: már a tanároknak is elég volt, ők is sztrájkra készülnek -itt van a petíciójuk

Minden jel szerint Orbánnak nem sikerült a csütörtöki kormányinfónak csúfolt stand up comedy-je, nem csillapodott le az országos népharag. Sőt a helyzete egyre, de egyre rosszabb kezd lenni.

Orbán feje felett rég nem látott hullámok csapnak össze, ahogy arról beszámoltunk, az egyik legnagyobb rendőri szakszervezet is beszállt a rabszolgatörvény visszavonását támogató szervezetek közé.

Azonban ennél sokkal de sokkal fontosabb, hogy újra előtörtek a Fidesz által izomból lenyomott, elfojtott régi követelések is. Lehet, hogy pár évre be tudta fogni a Fidesz a szakmák száját, de mindenesetre nem felejtenek. Ráadásul az élet nem is a Fidesz politikáját igazolta, sem a rendőrség, sem az oktatás világában

A Népszava most arról ír, hogy megalakult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájkbizottsága annak érdekében, hogy a sztrájktörvény keretei között kényszeríthessék egyeztetésre a kormányt.

Szűcs Tamás PDSZ-elnök úgy nyilatkozott: a cél továbbra is az, hogy egy közös szakszervezeti sztrájkbizottság jöjjön létre, így várják a többi érdekvédelmi szervezet sztrájkbizottságainak megalakulását.

A PDSZ által megfogalmazott követelések között is megtalálható a rabszolgatörvény visszavonása, de az ágazati követelések között újra előkerülnek sok évvel ezelőtti célok is, mint az intézmények gazdasági és szervezeti autonómiája, amit a Fidesz elvett tőlük még az első ciklusában, amikor államosította az iskolákat.

Ez azért nagy probléma a Fidesznek, mert most egyszerre minden korábbi politikai tévedése a fejére fog zúdulni, amiből korábban nem volt hajlandó engedni. S ráadásul -nagyon fontos- az élet nem is bizonyította be a politikájának a sikerességét. Na de íme a pedagógusok követelései:

Általános követelések:

Vonják vissza a rabszolgatörvényt, legyen egyeztetés a munka törvénykönyvének munkavállalóbarát módosítása érdekében!

Rendezzék a közalkalmazotti illetménytáblát! Biztosítson valódi előmenetelt a közalkalmazottak számára!

Jogszabályban biztosítsák a járulékmentes béren kívüli juttatások lehetőségét!

A többletmunkáért járó ellenértéket minden esetben fizessék ki! Ez egyértelműen legyen szabályozott a munka törvénykönyvében, és egyéb, ágazati, valamint jogállási törvényekben, rendeletekben!

Csökkenjen a diákok és a pedagógusok munkaterhelése!

Legyen a minimálbérhez kötött, azaz a minimálbér meghatározott százalékával kifejezett diplomás bérminimum!

A pedagógus-illetmények számítási alapja ismét a mindenkori minimálbér legyen!

Követeljük a sztrájktörvény módosítását, a sztrájkjog gyakorolhatóságának biztosítását!

Korrekt érdekegyeztetést! Vegye komolyan a kormány a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokat! Érdemi, rendszeres érdekegyeztetésre alkalmas fórumokat kell létrehozni és működtetni!

Ágazati követelések:

Állítsák vissza a pedagógusok közoktatási törvény szerinti kötelező óraszámát, a helyettesítést, túlórákat pedig fizessék ki!

Kezdődjön meg a pedagógus-előmeneteli rendszer módosításáról szóló szakmai vita!

Állítsák vissza az intézmények gazdasági és szervezeti autonómiáját!

Arra kérünk, hogy legyél szolidáris a tanárokkal és oszd meg ezt a posztot, hogy mindenkihez eljusson: az Orbáni oktatáspolitikát nem igazolta az élet.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

fecsego.eu/HírHugó

Leave a Reply 133 megnézve, 1 alkalommal mai nap |