< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: CAMERON ÉS MAY UTÁN ORBÁN KÖVETKEZIK? – AMILYEN SZELEK AZ EP-BEN FÚJNAK, NAGYON ÚGY FEST

| Mobile | RSS

CAMERON ÉS MAY UTÁN ORBÁN KÖVETKEZIK? – AMILYEN SZELEK AZ EP-BEN FÚJNAK, NAGYON ÚGY FEST

Az Európai Parlament plenáris ülése már ma reggel megvitatta a brit parlament előző esti szavazásának eredményét, amely a vártnál is nagyobb arányban elutasította a May miniszterelnök által előterjesztett Brexit-megállapodás tervezetet.

Az érdemi konklúzió nélkül zárult EP tanácskozás margóján Szanyi Tibor EP-képviselő, az MSZP alelnöke így reagált a fejleményekre: „Megjósolható eredmény, megjósolhatatlan következményekkel. Annyit azért leszögezhetünk, hogy a konzervatívok felelőtlen és ügyetlen politizálása már most beláthatatlan károkat okozott a brit népnek és sérti a mi érdekeinket is Európa többi részén.

Egyetértve a brit és az európai szocialisták nagy többségével az a véleményem, hogy az Egyesült Királyságnak továbbra is az EU-ban van a helye. Szerintem a mindenki számára legjobb fejlemény az lenne, ha Jeremy Corbyn javaslata szerint a brit választók minél előbb eltakaríthatnák a jobboldali kormányzatot, hogy helyét átvehesse egy Európa-párti, baloldali kormány, amely visszavezetheti országát az európai integráció útjára.”

Szanyi Tibor szerint ugyanakkor a bizonytalan brit politikai helyzetnek már most, magyar szemmel is figyelemre méltó tanulságai vannak: „Ne felejtsük, hogy a britek jövőjét tartósan megmérgező politikai katyvasz alkotórészei – mutatis mutandis – a magyar (szélső)jobboldalon is jelen vannak: a felelőtlenül taktikázó, hataloméhes miniszterelnök, aki politikai érdekeiért gátlástalanul beáldozza országa alapvető érdekeit, a féktelen idegen-
és EU-ellenes, populista uszítás, a demagógiát kiszolgáló hazug sajtó.

Szerencsére a sorsukat is látjuk: Cameron és – tegnap este – May már megbukott. Felkészül: Orbán.”

Szanyi Tibor

forrás/Balra Magyar

Leave a Reply 113 megnézve, 1 alkalommal mai nap |