< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Közélet / Blog article: Kamerák előtt vitatkozott össze a Momentum és a Számvevőszék

| Mobile | RSS

Kamerák előtt vitatkozott össze a Momentum és a Számvevőszék

szerző:Dull Szabolcs Rendhagyó sajtótájékoztatótt tartott csütörtökön Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a párt kampányköltésének ellenőrzéséről. Az ÁSZ az épülete előtt tartott sajtótájékoztatón ugyanis megjelent az ÁSZ kommunikációs vezetője, és összevitatkozott a politikussal.

Hajnal Miklós arra reagált, hogy az Állami Számvevőszék szerdán közölte, hogy lezárta a 2018-as választási kampányköltésekkel kapcsolatos vizsgálatot, és a Momentumnál és a Párbeszédnél is úgy találták: nem tartották be a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó törvényi előírásokat, a számviteli-, a kampány- és a párttörvény tekintetében. Ezért az ÁSZ mindkét párt esetében kezdeményezte a költségvetési támogatás felfüggesztését, valamint feljelentést tett az ügyészségen.Kapcsolódó

Egy napig remélhette az állami támogatást két ellenzéki párt

Egy napig remélhette az állami támogatást két ellenzéki párt

Az ÁSZ kedden még azt javasolta, hogy a Momentum és a Párbeszéd kapja meg a pénzt. Egy nappal később pedig lezárta a vizsgálatát, ami alapján megint a blokkolást kéri.

A Momentumnak és a Párbeszéd is vitatja ezt a döntést, ugyanis szerintük az ÁSZ nem folytatott valós vizsgálatot. Emlékezetes, hogy a székhely-változtatás miatt hónapokig hivatalosan nem tudták elérni a két pártot (ezért kezdeményezték az állami támogatás felfüggesztését). Majd a napokban arról tájékoztatták a két pártot, hogy már el tudják érni őket, és rá egy napra jött a végleges jelentés.

Hajnal tehát ebben a szituációban tartott az ÁSZ épülete előtt sajtótájékoztatót, amelyen megjelent Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs igazgatója is. Hajnal arról beszélt, hogy a párt mindvégig együttműködő volt:

személyesen, tértivevényes levélben és e-mailben is eljuttatták elszámolásukat az ÁSZ-nak.

A beszámolójukat tavaly nyáron technikai okok miatt tették közzé később a Magyar Közlönyben  – ahogy szerinte a Jobbik is, őket viszont ezért nem támadja az ÁSZ (igazából a Jobbiknak ekkor a módosított beszámolója jelent meg).

Hajnal azt mondta, nem érti, miért vádolja őket az ÁSZ törvénytelenséggel és tisztességtelenséggel, amikor egyetlen számlát sem láttak. “Nem folytattak valós vizsgálatot” – mondta Hajnal.

Horváth Hajnal után a mikrofonhoz lépett, és elmondta azt, amit később közleményben kiadott a Számvevőszék.

  • Az ÁSZ szerint a Momentum nem tartotta be a törvényt, nem ismerik a szabályokat.
  • Pártpolitikusként nincsenek tisztában azzal, milyen törvényi előírások vonatkoznak a pártok működésére és gazdálkodására, valamint a kampánypénzekkel való elszámolásra.
  • Ennek érdekében Horváth Bálint átadott Hajnalnak egy adathordozót, amely a pártok gazdálkodására, illetve a kampánypénzekkel való elszámolásra vonatkozó törvényeket tartalmazza.

Hajnal ezután újra elmondta, hogy az ÁSZ nem folytatott valós vizsgálatot, nem kért semmilyen adatot tőlük. És innentől kezdődött a nyilvános vita Hajnal és Horváth között (a Mérce élő közvetítésének végén látható), miszerint az ÁSZ küldött hivatalos leveleket tavaly, csak éppen a Momentum nem vette át azokat (mert ugye a párt elköltözött már onnan, csak a bíróság még nem vezette át a székhely-változtatást).

Az ÁSZ a délutáni közleményében mindenesetre azt írta, hogy az ÁSZ tájékoztatta a Momentum elnökét és a Párbeszéd társelnökeit, hogy “milyen dokumentumokkal kell igazolniuk az ÁSZ felé azt, hogy megteremtették a vonatkozó törvénynek megfelelő gazdálkodás feltételeit. Amennyiben ennek megnyugtató módon eleget tesznek, az ÁSZ visszavonja a költségvetési támogatás felfüggesztésére vonatkozó intézkedését. A hatósági eljárásokkal kapcsolatban pedig a továbbiakban az ÁSZ nem illetékes.”

fecsego.eu/index

Leave a Reply 159 megnézve, 1 alkalommal mai nap |