< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Irodalom, Kultúra / Blog article: Költeményeket válogatott össze az évfordulóra – Ady-verseket illusztrált Tóth Rózsa

| Mobile | RSS

Költeményeket válogatott össze az évfordulóra – Ady-verseket illusztrált Tóth Rózsa

Az egyik legnagyobb magyar költő halálának 100. évfordulójára emlékeztek a Nemzetiségek Házában pénteken. Tóth Rózsa grafikus kiadott egy bővített Ady Endre-versválogatást, és linómetszeteket is készített hozzájuk illusztrációként. Az Asszonyok a parton, A kezek bábja és a Megáradt a Tisza című Ady Endre vershez is készített illusztrációt Tóth Rózsa, a Szegedi Örmény Önkormányzat elnöke.

– Folyamatosan olvasok Adytól, és a munkássága megihletett, akárcsak annak idején József Attiláé – az ő verseihez is készítettem alkotásokat. Szeretem a verseit. A kötet egy válogatás, amely az én ízlésemet tükrözi – mesélte Tóth Rózsa a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője és munkái kapcsán.

A könyv már bővített kiadás. Korábban napvilágot látott tőle egy hasonló kiadás Szombathelyen. Tóth Rózsa elárulta, hogy ha versolvasás közben eszébe jut egy szín, amely a háttérben dominálva jól mutatna, akkor hamarosan megszületik a teljes elképzelés, és kezdődhet is az ötlet megvalósítása.

– 18 illusztrációt, színes linómetszetet készítettem. Arany, ezüst és vörös háttérrel dolgoztam. Megihletett a Fölszállott a páva és a Meg akarlak tartani című költemény is.

Már tavaly megszületett benne a gondolat, hogy az idei kerek évfordulóra, amely január 27-én, vasárnap lesz, össze kellene állítani egy kötetet. Ez a Szegedi Örmény Önkormányzat finanszírozásával valósulhatott meg. Épp ezért eljött a bemutatóra az országos önkormányzat elnöke, Serkisián Szeván is.

Tóth Rózsa oktató is, nemcsak grafikus. Ukránt, oroszt és németet is tanít, de azt is elárulta, a lakása olyan, akár egy múzeum, hiszen rengeteg alkotása pihen ott. A linómetszetek mellett – amelyeket az Ady versekhez készített – fával is dolgozik. Volt már kiállítása Amerikában, Oroszországban és Euróba számos országában is.

fecsego.eu/DM

Leave a Reply 532 megnézve, 1 alkalommal mai nap |