< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Totális KO: Orbánékat úgy szétszedi a nyugati sajtó, hogy csak pislogunk

| Mobile | RSS

Totális KO: Orbánékat úgy szétszedi a nyugati sajtó, hogy csak pislogunk

Szinte mindegyik jelentős nyugati sajtóorgánumban téma volt, a Közép-európai Egyetem kálváriája, amely hamarosan elhagyhatja Magyarországot és Bécsbe költözhet. A tudósításokban igen keményen bírálják a Fidesz- kormányt és Orbán Viktort.-írja nemzetközi lapszemléjében a Napi.hu

A Financial Times arról ír, hogy intézmény a következő tanévet már Bécsben kezdheti, ha a magyar kormány nem írja alá a CEU budapesti működését biztosító nemzetközi megállapodást.

A Finacial Times  tudósítása szerint a CEU arról tájékoztatott tegnap, hogy “kiszorítják” Magyarországról az Orbán Viktor vezette kormány követelései, amelyeket a felsőoktatási törvény módosításába foglaltak. Ezek ugyan minden intézményre vonatkoznak, ám a közmegítélés szerint a Közép-európai Egyetemet célozták, mivel ez az az intézmény, amely magyar és amerikai akkreditációval rendelkező kurzusokat indít.

Az FT, hasonlóan a többi sajtóorgánumhoz, megjegyzi, hogy David Cornstein amerikai nagykövet igyekszik közreműködni az egyetem és a kormány vitájának elsimítása érdekében. A washingtoni adminisztráció prioritásként tekint a CEU Budapesten tartására, ebben az ügyben az egyébként éles politikai harcot vívó kormánypárti és ellenzéki politikusok egyetértenek a Washingtonban.

A legélesebben a brit Independent cikke fogalmaz, aminek már a címében is  Orbán Viktort, mint Magyarország szélsőjobboldali vezetőjének nevezi. Majd azt írják, hogy Orbán “rákényszeríti a Soros György alapította egyetemet, hogy elhagyja az országot”. A lap szerkesztői ezt követően emlékeztetnek arra, hogy Soros demokráciát erősítő programokat támogat a világon mindenütt, így Magyarországon is, és úgy értelmezik a budapesti vezetés Soros-ellenes fellépését, hogy a Fidesz-kormány antiszemita gyűlöletkampányt folytat.

A brit sajtóorgánum arra is emlékeztet, hogy a toryk európai parlamenti képviselőit hevesen bírálták hazájukban, miután leszavazták a magyar vezetést a demokrácia korlátozása miatt elítélő Sargentini-jelentést.

Az amerikai AP hírügynökség azzal indítja tudósítását, hogy Magyarországon megkérdőjeleződik a tanszabadság azzal, hogy a CEU bejelentette: hamarosan Bécsbe telepítheti át az USA-ban akkreditált oktatási programjait, mivel bizonytalannak tartja az akadémiai szféra helyzetét Magyarországon.

A New York Times szintén hangot ad annak a véleményének, miszerint a magyar kormánypropaganda egy gonosz nemzetközi hálózat vezetőjének láttatja Sorost, amelynek célja Magyarország keresztény értékeinek aláásása, illetve amely lehetővé akarja tenni, hogy a muszlim bevándorlók árasszák el az országot, a Fidesz kormány propagandáját álhírnek titulálja a lap. Arról is írnak, hogy Orbán politikáját aggodalommal figyeli az EU és saját politikai közösségén belül is egyre jobban szigetelődik el.

A Times is tesz utalásokat arra, hogy a magyar kormány szélsőjobbos eszközökkel él.

A Guardian cikke szerint Orbán Viktornak is sokba kerülhet az egyetem távozása – ha nem is anyagilag, politikailag. Magyarország miniszterelnökének brüsszeli és washingtoni támogatói ugyanis nehéz helyzetbe kerülhetnek az ügy miatt. Például a Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) jórészt szemet hunyt a magyar kormánnyal szembeni korrupciós vádak, a sajtószabadság és a jog uralmának korlátozása miatt, ám az EPP vezetői jelezték, hogy a CEU-val szembeni fellépésre vörös vonalként tekintenek, amelynek átlépése elfogadhatatlan.

A lap az új magyarországi nagykövetet, David Cornstein-t, mint Donald Trump régi barátjának nevezi és a magyarországi munkájának az egyik legfontosabb prioritásává tette a CEU-ról szóló megállapodást. A nagykövet azt is kijelentette, hogy a szenátusnál tett megerősítő meghallgatások során azt tapasztalta, hogy nagyon fontos az egyetem demokratáknak és republikánusoknak is egyaránt.

“Az első magyarországi 100 napomon több időt töltöttem a Közép Európai Egyetemen ügyével , mint bármelyik más témával” – Miután kicsomagoltam a táskámat és rájöttem, hogy hol van a nagykövetség, a következő uti cél az egyetem volt. Ez azt mutatja, hogy mennyire fontos ez a kérdés nem csak az amerikai nagykövetnek, hanem az amerikaiaknak is.”- üzente a nagykövet

Összességében mindegyik cikk problémaként tekint a magyar kormány politikájára és meglehetősen negatív hangban beszél róla.

Nyilván az esti híradók nem fogják bemondani, hogy Orbán csodás politikájának milyen negatív megítélése van a világsajtóban ezért arra kérünk, hogy oszd meg ezt a posztot, hogy más is lássa!

fecsego.eu/HítHugo

Leave a Reply 159 megnézve, 1 alkalommal mai nap |