< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: Nem szűnik meg, sőt önálló listával indul az uniós választáson a Jobbik

| Mobile | RSS

Nem szűnik meg, sőt önálló listával indul az uniós választáson a Jobbik

Önálló listát állít a Jobbik a májusi európai parlamenti választásra – jelentette be a hivatalos döntést Gyöngyösi Márton, miután a párt kétnapos, kihelyezett frakcióülést tartott egy mátraszentlászlói panzióban. Noha korábban felmerült, a kétnapos ülésen – ahogyan a párt rendkívüli kongresszusán a közeljövőben – a Jobbik fennmaradásáról is tárgyalnak majd a politikusok, a párt elnökhelyettese most az Alfahír.hu tudósítása szerint azt mondta:

egységes, hitében és elszántságban erős frakció vág neki a tavaszi ülésszaknak. Ez azt mutatta meg, hogy az ÁSZ-bírság ellenére sem lankadt a képviselők lelkesedése.

Gyöngyösi azt ígérte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újabb, 270 millió forintos bírságával kapcsolatban:

mindent meg fognak tenni a Jobbik megmaradásáért, hogy továbbra is eleget tegyenek a választói felhatalmazásuknak.

Részletfizetést kérnek az ÁSZ-tól, az ezzel kapcsolatos tárgyalások Gyöngyösi szerint a következő hetekben kezdődnek meg. Az állami hatóság döntésével azonban továbbra sem értenek egyet, ezért a határozatot megtámadják a strasbourgi emberi jogi és a brüsszeli bíróságon is.

Gyöngyösi Márton

Gyöngyösi MártonFotó: Balogh Zoltán / MTI

A döntések között az önálló uniós listaállítást Gyöngyösi úgy indokolta, nem látják értelmét szövetkezni, mivel ez egy egyszerű listás szavazás. Ráadásul szerinte a Jobbiknak van egyedül európai programja. Úgy fogalmazott:

„Nemcsak itthon, hanem Európában is alternatívát állítunk Orbán Viktorral szemben, nem fogjuk hagyni, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból, és azt sem, hogy a magyar embereknek járó támogatást elvegyék a Fidesz miatt.”

A frakcióülésen egyeztettek a Jobbik két új országgyűlési képviselőjének teendőiről is. Csányi Tamás ül be Staudt Gábor parlamenti helyére, és a törvényalkotási bizottságban is tagságot kap. A másik új képviselő, Bencsik János a távozó Szávay István munkáját folytatja a nemzeti összetartozás bizottságában.

A kihelyezett ülésen új frakcióvezető-helyettesről is döntöttek, méghozzá ellenszavazat nélkül választották meg a posztra Jakab Pétert, a Jobbik szóvivőjét.

Noha ez még nem az a rendkívüli kongresszus volt, amely kapcsán korábban a sajtóban felmerült, hogy a küldöttek a Jobbik megszüntetéséről is dönthetnek majd, azért az is emlékezetes, hogy Sneider Tamás Jobbik-elnök a múlt hétvégén már szintén a végsőkig tartó harcot ígért hallgatóságának a párt politikai évadnyitó rendezvényén. Mindez arra enged következtetni, hogy a Jobbik tagságában a megmaradáspártiak vannak többségben, ahogy a frakcióban is.

fecsego.eu/index

Leave a Reply 133 megnézve, 1 alkalommal mai nap |