< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Börtönben verekedett – vádat emelt a főügyészség

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Börtönben verekedett – vádat emelt a főügyészség

 CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
      6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y
Börtönben verekedett – vádat emelt a főügyészség

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal az elítélttel szemben, aki 2017. év januárjának elején okozott életveszélyes sérüléseket cellatársának.

A vádirat szerint a több mint 10 éves fegyházbüntetését töltő elítélt a várható szabadulására figyelemmel un. reintegrációs zárkában került elhelyezésre a sértettel együtt. Közöttük eleinte baráti viszony alakult ki, amely fokozatosan alá- és fölérendeltségi viszonnyá alakult át, melyben a vádlott igyekezett uralni a sértettet, érzelmileg befolyásolni, kontroll alatt tartani, meghatározva számára azt is, hogy hová mehet, illetőleg kivel beszélhet.

A sértett 2017. január 5. napját megelőző időszakban más elítélt társakkal is beszélgetett és jól érezte magát, megsértve ezzel azt a viszonyt, amelyet vonatkozásában a vádlott kialakított. Ebből adódóan 2017. január 5. napján a vádlott indulatossá vált, majd kérdőre vonta a zárkába visszatérő sértettet, s kiabálni kezdett vele. A vita során a vádlott két alkalommal arcon ütötte a sértettet, illetőleg nagy erővel, ököllel a has bal oldalán is megütötte. A sértett a fájdalmában a zárkaajtónak esett és összegörnyedt, amikor is a vádlott még egy alkalommal ugyanazon a helyen, hastájékon őt megütötte. A sértett sem a bántalmazás tényéről, sem arról, hogy rosszul érzi magát, nem értesítette a büntetés-végrehajtási intézet állományát, csak később kért orvosi segítséget, amikor fájdalmai már elviselhetetlen mértéket öltöttek.

A büntetés-végrehajtási intézet által beutalt sértett vonatkozásában a kórházi ellátás során megállapították, hogy több napos lépsérülés áll fenn, amely azonnali műtéti beavatkozást indokolt, illetőleg lépnagyobbodás és vérzés miatt gyógykezelésben részesítették. Az orvosi beavatkozásnak köszönhetően sikerült megelőzni a lép eltávolítását, azonban a sértett sérülései így is 8 napon túl gyógyultak és közvetett életveszélyes állapotot eredményeztek.

A főügyészség a vádlottat, mint többszörös visszaesőt életveszélyt okozó testi sértés bűntettével vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Szeged, 2019. február 21.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 161 megnézve, 1 alkalommal mai nap |