< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet, Közélet / Blog article: Nagyböjti kampány kezdődött a halfogyasztás népszerűsítéséért

| Mobile | RSS

Nagyböjti kampány kezdődött a halfogyasztás népszerűsítéséért

2019. március 11. | hozzászólás | Konyhaművészet, Közélet
hir24

Sokszínű Vidék Cél, hogy Magyarországon növekedjen az egy főre eső halfogyasztásA

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indított a halfogyasztás népszerűsítésére.

Sütve az igazi! Hódító útjára indulhat a halkolbászLovagrend alakult az ínyencség népszerűsítésére, évente fesztivált is rendeznek.

A haltermelők országos érdekképviselete fel szeretné hívni az emberek figyelmét, hogy a keresztény kultúrában böjti ételként fogyasztott hal pozitív élettani hatással bír. A halhús könnyen emészthető, magas fehérje tartalmú, vitaminokban gazdag táplálék, továbbá tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamint, ezen felül a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát.

Pécs, 2014. december 23.
Karácsonyi halászlé egy pécsi lakásban 2014. december 23-án.
MTI Fotó: Sóki Tamás

6 halászlé recept, melyek közül nehéz lesz választaniAhány ház annyi szokás, ahány ház, annyiféle halászlé.

A nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy a nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szívbeteg. A MA-HAL kiemelt célja, hogy Magyarországon növekedjen az egy főre eső halfogyasztás, ami jelenleg csupán 6.4 kg/év, ebben lehet segítségre a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, ami lendületet ad az ágazat fejlődésének.

A MA-HAL a nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet Facebook oldalán, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként. Íme az első.

Töltött paprika pontyból

Hozzávalók

80 dkg pontyfilé, 4 dl csirke alaplé, 4 db kápia paprika, 20 dkg paradicsom konzerv, 6-7 levél friss bazsalikom levél, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg rizs, 1 dl étolaj, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors, cukor

Elkészítése

A pontyfilét daráljuk le, sózzuk, hűtőszekrényben 2-3 órát hagyjuk állni. A paprikákat pirítsuk meg nyílt láng felett, tegyük egy tálba, fóliázzuk le. Amikor a héjuk felpuhult a gőzben, kaparjuk le egy késsel a paprikahúsról, majd öblítsük le vízzel és vágjuk hosszában félbe. Az alaplé felében megpároljuk a rizst. A töltelékhez vágjuk apró kockára a vöröshagymát, pirítsuk aranysárgára, erre tegyük a darált pontyhúst, amit szintén lepirítunk. Fűszerezzük, ízesítsük pirospaprikával, őrölt borssal, majd adjuk hozzá a rizst, keverjük össze. Töltsük bele az előkészített paprikákba, tegyük kiolajozott tepsibe. Húsz perc alatt, 160-fokos sütőben süssük készre, majd készítsük el hozzá a paradicsommártást. Ehhez szeleteljük fel a fokhagymát, pirítsuk meg kevés olajon, tegyük rá a paradicsomot és kevés alaplevet, főzzük össze, majd bazsalikommal, sóval, borssal, kevés cukorral ízesítsük. A paprikákat helyezzük egy tálra és tálaljuk a paradicsomszósszal tálaljuk.

A receptet az Aranyponty Halászati Zrt. tette közzé.

Kiemelt kép: Facebook/MA-HAL

Leave a Reply 221 megnézve, 1 alkalommal mai nap |