< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Szisztematikusan rombolták le Balatonakali féltett kincsét

| Mobile | RSS

Szisztematikusan rombolták le Balatonakali féltett kincsét

2019. március 17. | hozzászólás | Közélet

A Heti Napló riportjának főszereplője Balatonakali egyik partmenti nádasa, illetve ami maradt belőle. A letarolt részen a láthatóan koszos, szennyezett vízben úszó nádmaradékokon még mindig kacsák tanyáznak. Itt próbálnak meg menedéket találni a viharos koratavaszi balatoni időjárás elől.

A riportban megmutatjuk a tavalyi évzáró horgászverseny drónfelvételeit, amelyen láthatják, milyen állapotban volt a terület októberben. Azóta se összefüggő nádast, se part menti fákat nem találni itt. Utóbbiakat ugyanis kivágták novemberben. Februárban már munkagépek kotorták a nádas területét.


A part menti sáv már teljesen eltűnt, a környékbeliek el vannak keseredve. Azt mondják, hiába szóltak, mikor látták mi történik, késő estig dolgoztak a gépek a nádon.

A helyiek december végén vették észre először, hogy egy nagyjából egy négyzetméteres részen kimarkolták a nádast. Január 26-án már látták, hogy megérkeztek a munkagépek és szabályos nádirtás folyik a parttól 3-4 méterre. Február elejére már több bejelentés érkezett a hatóságokhoz.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal egyiküknek megküldött válaszában az áll, hogy a területen 150 méter hosszban 8-12 méter szélességben és még több nádfolton is történt nádirtás. Bár a helyszíni szemle február 13-án történt, csak 19-étől tiltották el a nádirtástól és a mederkotrástól. És a helyiek szerint egészen elképesztő módon a gépek a helyszíni szemle és a tiltás közötti pár napot kihasználva is tovább tarolták a nádat. Ráadásul már a szemlére is úgy érkeztek ki, hogy előtte értesítették a tulajdonost, vagyis így esélytelen volt rajtakapni bárkit is a nádirtáson.

De kit is kéne pontosan rajtakapni? A Heti Napló felhívta a a területen biztosan építkező SSS Group egyik tulajdonosát, de ő azt mondta: cégük nem kizárólagos tulajdonosa a területnek, más tulajdonos is van, és elhatárolódnak a nádirtástól.

Arról, hogy hogyan mégis mi épül ide, a cég honlapján találni információkat és egy darab képet. Nagyjából egy kilométer hosszan lesz itt villasor és egy szálloda. Egy B-típusú 2 lakásos villaépületbe terasszal, telekkel együtt nagyjából 100 millió forintért lehet majd beköltözni. Ami elég meggyőző, egyetlen épületért, tekintve, hogy a cég a teljes Strand-Holiday kemping területéért mindössze 250 millió forintot fizetett. Vagyis másfél házból akár nullszaldósak lehetnének.

Koncz Imre polgármester a Heti Naplónak elmondta: a pártok tökéletes egyetértésben szavazták meg, hogy mekkora részt lehessen beépíteni a parton. Az elmúlt pár évben egyébként a balatoni nádtakaró területe több mint 25 hektárral csökkent. És amennyivel kevesebb a nád, annyival kevesebb a Balaton és ennyivel kevesebb a mi természeti örökségünk is. Részletek a Heti Napló riportjában.

fecsego.eu/atv

forrás:atv
Leave a Reply 677 megnézve, 1 alkalommal mai nap |