< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek, Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Igazából egy ravasz csapdát állított Orbánnak az Európai Néppárt, olyat amire egy fideszes soha nem lenne képes

| Mobile | RSS

Igazából egy ravasz csapdát állított Orbánnak az Európai Néppárt, olyat amire egy fideszes soha nem lenne képes

2019.03.23.

Szinte mindegyik média megírta, hogy az Európai Néppárt szerdai tanácskozása milyen szankciókat hozott a Fidesz fegyelmi eljárásában: felfüggesztették a tagságukat és kijelöltek egy háromtagú vizsgálóbizottságot. Azonban arról még eddig kevés szó esett, kikből is áll pontosan ez a bölcsek tanácsa, mert ha megnézzük közelebbről, akkor kiderül a Néppárt egy ravasz csapdát állított Orbánnak.

Eddig viszonylag kevés szó esett, arról a három tagú vizsgálóbizottságról, melynek kvázi gyámsága alá helyezte Orbán Viktort a Néppárt. Azonban érdemes a személyeket picit közelebbről is megvizsgálni, mert egy ravasz csapdát állítottak fel a néppártiak Orbánéknak.

Nos, a Fidesz európai néppárti tagságának ügyében eljáró bölcsek tanácsát Wolfgang Schüssel, volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy gróf, korábbi belga miniszterelnök, Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke alkotja.

Azon túl, hogy a három politikus mind tekintélyes jobboldali, keresztény és konzervatív európai államférfi van bennük még egy közös: mind három európai vezetőt Magyarország korábban kitüntette, Magyarország külföldiek számára adható legmagasabb kitüntetésével.

A Magyar Érdemrend Nagykeresztjét Schüssel 2006-ban, Rompuy 2008-ban, Pöttering pedig 2013-ban kapta meg. Valljuk meg ez egy ravasz csapda, hiszen azokra a személyekre akiket Magyarország kitüntetett nagyon nehéz rásütni, hogy Magyarország ellenesek, Soros-ügynökök vagy épp bevándorláspártiak.

Most már érthető, hogy a fideszék is miért hívják ezt a tanácsot “Bölcsek Tanácsának”, mert pontosan tudják, hogy ilyen életúttal feddhetetlen és támadhatatlan személyekből áll.

De ez egyben egy nagyon bölcs lecke is a Fideszéknek jogállamiságból és demokratikus politikai kultúrából. Ugyanis, ha a Néppárt a Fidesz sztyeppei stílusában jelölte volna ki a vizsgáló bizottságot, akkor az valahogy így nézne ki: a Néppárt csúcsjelöltjének, Webernek az unokatestvére, a Néppárt bizottsági  elnökének, Junckernek a felesége és a Néppárt elnökének a testvére ülne benne.

S teljes joggal hupákolna a fidesznyik bagázs, hogy milyen elfogult a vizsgáló bizottság. De nézzük meg a példát a magyarországi viszonyokra is lefordítva: Ha az Állami Számvevőszéket nem egy volt fideszes pártpolitikus vezetné, hanem mondjuk a zöld dossziés, NAV ügyeket robbantó Horváth András, akkor ugyan úgy megbírságolnák a szabálytalankodó ellenzéki pártokat.

CSAK és de akkor, ha azok tényleg szabálytalankodtak és korrekt pártatlan eljárásban, olyanban, amelyet mindenki igazságosnak és pártatlannak érez.

S ez az igazán elegáns és kifinomult politikai stílus: már a Néppárt a vizsgáló bizottság három tagjának felállításával bebizonyította, hogy ami van Magyarországon az minden de nem jogállami.

Nyilván a Fidesz-média még mindig a saját fényezésükben tobzódik, így nem fog beszámolni arról, hogy mekkora leckét kapott jogállamiságból a Fidesz a Néppárttól, ezért kérünk, hogy oszd meg ezt a posztot Facebookon, hogy mindenki lássa, milyen az európai politikai stílus.

fecsego.eu/HírHugo

Leave a Reply 128 megnézve, 1 alkalommal mai nap |