< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Donald Trump hivatalosan elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

| Mobile | RSS

Donald Trump hivatalosan elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

– SZERZŐ: 168 ÓRA/MTI

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel az Egyesült Államok hivatalosan elismeri Izrael fennhatóságát a Golan-fennsík felett.

A Banjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott tárgyalásai után Fehér Házban tartott rövid ceremónián az Egyesült Államok elnöke hangsúlyozta, hogy bármilyen jövőbeni közel-keleti béke-megállapodásnak biztosítani kell Izrael jogát az önvédelemre. Rövid beszédében Donald Trump megvetendőnek minősítette a Tel-Aviv közelében történt hétfőn hajnali palesztin rakétatámadást.

Benjámin Netanjahu azt hangoztatta, hogy bár Izraelnek eddig is sok barátja volt a korábbi amerikai elnökök sorában, egyikük sem mérhető Donald Trumphoz. Az izraeli kormányfő – aki a ceremónia után azonnal visszaindult Izraelbe – leszögezte, az izraeli kormány minden lépésre kész népe védelme érdekében.

A Golán-fennsíkot északon a hófödte Hermon-hegy, délen pedig a Jordán folyó fogja közre. A szíriai hadsereg a magaslatról rendszeresen lőtte a közeli izraeli városokat, Izrael azonban 1967-ben a hatnapos háborúban elfoglalta a területet. A magaslat legmagasabb pontjairól tisztán látható az ötven kilométerre fekvő Damaszkusz. Szíria 1973-ban megpróbálta visszafoglalni, de sikertelenül. Azóta, a jom kippuri háború óta nagyrészt hallgattak a fegyverek, 2011-es arab tavasz és az abból kifejlődött szíriai polgárháború óta megváltozott az egykor lila vonalnak keresztelt határ helyzete. 

A Golán-fennsíkot az ENSZ megszállt területként kezeli. Szíria a 2011-es polgárháború kitöréséig a békekötés feltételeként kezelte a visszajuttatását.

Leave a Reply 120 megnézve, 1 alkalommal mai nap |