< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Fontos bejelentésre készül Trump – ettől fél Erdogan///Trump está haciendo un anuncio importante: esto es lo que Erdogan teme.

| Mobile | RSS

Fontos bejelentésre készül Trump – ettől fél Erdogan///Trump está haciendo un anuncio importante: esto es lo que Erdogan teme.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn jelenti be hivatalosan a Golán-fennsík feletti izraeli fennhatóság amerikai elismerését – közölte Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a Twitter közösségi hálón vasárnap. A török elnök már pénteken kritizálta a döntést.

szerző:K. Kiss Gergely,

“Holnap fogja Trump elnök Benjámin Netanyahu miniszterelnök jelenlétében aláírni azt az elnöki rendeletet, amely elismeri az izraeli szuverenitást a fennsík felett. Izrael és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok szorosabbak, mint valaha” – idézi az MTI Kacot.

Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, majd 1981-ben terjesztette ki törvénykezését a Golán-fennsík nyugati, nagyobbik részére, és ezzel gyakorlatilag annektálta azt. Ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismerte el.

A következő napokban beszédet mondanak Washingtonban, az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbiszervezetének, az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottságnak (AIPAC) a szokásos éves konferenciáján a legfontosabb izraeli politikusok, köztük Jiszráel Kac külügyminiszter is.

Jelentős várakozás előzi meg emellett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő felszólalását, valamint a legtöbb szavazatra számító ellenzéki, centrista Kék-fehér párt vezetőjének, Beni Ganznak a beszédét mintegy két héttel az április 9-én esedékes izraeli parlamenti választások előtt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint viszont a Golán-fennsíkkal kapcsolatos amerikai álláspont újabb válság szélére sodorja a térséget. Bár Erdogan Bassár el-Aszad elnök ellen harcol a szíriai konfliktusban, nem szűnt meg hangsúlyozni Szíria területi egységének fontosságát. A török elnök attól tart, hogy egy kurd állam jöhet létre országa szomszédságában, miközben Törökország jelentős kurd kisebbséggel rendelkezik.

fecsego.eu/napigazdaság

Trump está haciendo un anuncio importante: esto es lo que Erdogan teme.

El presidente de Estados Unidos, Donald Trump, anunció oficialmente el reconocimiento de Estados Unidos de la autoridad israelí sobre la meseta del Golán el lunes, dijo el domingo el ministro de Relaciones Exteriores israelí, Jizrael Kac, en Twitter. El presidente turco criticó la decisión ya el viernes.

autor: ‘s. Beso gergely,

“Mañana, el presidente Trump firmará al primer ministro Benjamin Netanyahu en presencia del decreto presidencial que reconoce la soberanía israelí sobre la meseta. Las relaciones entre Israel y los Estados Unidos están más cerca que nunca “, cita MTI Kac.

Israel ocupó Siria en 1967 y luego extendió su legislación a la parte occidental de la meseta del Golán en 1981, por lo que prácticamente la recoció. Este paso no fue reconocido por la comunidad internacional.

En los próximos días, los políticos israelíes más influyentes, incluido el Ministro de Relaciones Exteriores de Jiszrael Kac, hablarán en Washington, la organización de lobbistas más influyente de los Estados Unidos, el Comité Político de Estados Unidos e Israel (AIPAC).

Además, hay una anticipación significativa del discurso del jefe de gobierno de Benjamin Netanyahu, así como de la voz del líder centrista del Partido Azul-Blanco, Beni Ganz, unas dos semanas antes de las elecciones parlamentarias israelíes el 9 de abril.

Sin embargo, según el presidente turco, Recep Tayyip Erdogan, la posición de Estados Unidos en la meseta del Golán empuja a la región al borde de otra crisis. Aunque Erdogan está luchando contra el presidente Bassar El-Asad en el conflicto sirio, no ha dejado de enfatizar la importancia de la unidad territorial de Siria. El presidente turco teme que se pueda establecer un estado kurdo junto a su país, mientras que Turquía tiene una importante minoría kurda.

fecsego.eu/napigazdaság

Leave a Reply 111 megnézve, 1 alkalommal mai nap |