< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Orosz katonák landoltak Venezuelában///Soldats russes débarqués au Venezuela

| Mobile | RSS

Orosz katonák landoltak Venezuelában///Soldats russes débarqués au Venezuela

Az orosz légierő két repülőgépe érkezett szombaton a venezuelai fővárosba, Caracasba, fedélzetén az orosz védelmi tárca egy magas rangú tisztviselőjével és csaknem száz katonával.

A Reuters a Flightradar24 repülőjáratokat nyomon követő honlapra hivatkozva azt közölte: pénteken két repülő hagyott el egy orosz katonai légi támaszpontot. Egy másik honlap, az Adsbexchange adatai szerint egy harmadik repülő pedig vasárnap indult Caracasba. 

Javier Mayorca venezuelai riporter Twitter-bejegyzésére hivatkozva a Reuters azt írta, hogy az első, IL-62 típusú utasszállító repülőn Vaszilij Tonkoskurov vezérezredes, az orosz szárazföldi erők vezérkari főnöke utazott. A másik, AN-124 típusú teherszállító gép pedig 35 tonna rakománnyal ért földet Venezuelában. Az egyelőre nem világos, hogy a rakomány mit tartalmaz. A szombaton landolt két repülő a Cskalovszkij légi támaszpontról szállt fel, útközben pedig megálltak Szíriában.

Az illetékes orosz hatóságok nem válaszoltak a Reuters megkeresésére.

Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök szerdán közölte: Oroszország gyógyszersegélyt küld a dél-amerikai országnak a jövő héten. Azt nem részletezte, hogy Moszkva milyen úton küldi a segélyt, de hozzátette: februárban 300 tonna orosz humanitárius segélyt küldött.

Tavaly decemberben két, atomfegyverek hordozására is alkalmas Tu-160-as hadászati bombázó szállt le a latin-amerikai országban, hogy bekapcsolódjon az akkor tartott orosz-venezuelai hadgyakorlatba. A Reuters szerint ez az erődemonstráció azt a célt szolgálta, hogy Moszkva kifejezésre juttassa elkötelezettségét a Maduro-rezsim mellett.

A Reuters januárban orosz forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a Kremlhez közeli, Szíriában és Délkelet-Ukrajnában is aktív Wagner orosz zsoldoshadsereg több száz tagja érkezett charter járatokkal Venezuelába, hogy megerősítsék Maduro védelmét. Jurij Boriszov hadiiparért felelős orosz miniszterelnök-helyettes akkor cáfolta a Reuters értesüléseit, és kijelentette: nincsenek orosz katonák Venezuelában. Megfigyelők szerint Oroszország dollármilliárdokkal érdekelt a Maduro-rendszerben.

fecsego.eu/hvg

Soldats russes débarqués au Venezuela
Nouvelles bavardes
Les deux avions de l’armée de l’air russe sont arrivés samedi à Caracas, dans la capitale vénézuélienne, avec un officier supérieur de la défense russe et près d’une centaine de soldats.

Se référant au site Web de suivi des vols Flightradar24, Reuters a annoncé que deux avions avaient quitté une base militaire russe vendredi. Un autre site Web, Adsbexchange, montre qu’un troisième vol a débuté dimanche à Caracas.

Se référant à l’entrée du journaliste vénézuélien de Javier Mayorca sur Twitter, Reuters a écrit que le premier avion de ligne IL-62, le général Vasily Tonkoskurov, chef d’état-major de la Force terrestre russe, était en déplacement. L’autre, un camion cargo de type AN-124, a atterri à 35 tonnes de fret au Venezuela. Pour le moment, le contenu de la cargaison n’est pas clair. Les deux avions ont atterri samedi et sont arrivés à la base aérienne de Cskalovsky. Ils se sont arrêtés en route pour la Syrie.

Les autorités russes compétentes n’ont pas répondu à la demande de Reuters.

Le président vénézuélien Nicolás Maduro a déclaré mercredi que la Russie enverrait une aide sous forme de médicament à l’Amérique du Sud la semaine prochaine. Il n’a pas précisé comment Moscou enverrait l’aide, mais a ajouté qu’en février, il avait envoyé 300 tonnes d’aide humanitaire russe.

En décembre dernier, deux bombardiers militaires Tu-160, capables de porter des armes nucléaires, ont atterri dans ce pays d’Amérique latine pour se joindre aux exercices militaires russo-vénézuéliens tenus à cette époque. Selon Reuters, cette démonstration de force avait pour but de faire de Moscou un engagement envers le régime de Maduro.

Reuters a indiqué en janvier que des centaines de membres de l’armée russe de l’armée de Wagner près du Kremlin, actifs en Syrie et dans le sud-est de l’Ukraine, avaient des vols charters à destination du Venezuela pour renforcer la défense de Maduro. Le vice-Premier ministre russe chargé de l’industrie militaire de Yuri Borisov a ensuite démenti les informations communiquées par Reuters et affirmé qu’il n’y avait pas de soldats russes au Venezuela. Selon des observateurs, la Russie était intéressée par des milliards de dollars dans le système de Maduro.

fecsego.eu/hvg

Leave a Reply 129 megnézve, 1 alkalommal mai nap |