< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Elindult a Digitális immunerősítő program

| Mobile | RSS

Elindult a Digitális immunerősítő program

Kormány-ifjúságpolitika
Elindult a Digitális immunerősítő program roadshowja Budapest egy XXI. kerületi középiskolájában kedden, az Új Nemzedék Központ és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közös rendezvényen a diákok játékos formában tudhatnak meg többet az interneten rájuk leselkedő veszélyekről és a tudatos internethasználatról.
    Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a program sajtótájékoztatón azt hangoztatta, a kormány elsődleges célja, hogy a magyar fiatalok biztonságban lehessenek az élet minden területén, így az online térben is.
    Ezt segíti a több mint 100 szakértő bevonásával kialakított Digitális immunerősítő program is, amelynek a roadshowján bemutatják, mekkora károkat okozhat az internetes zaklatás, milyen könnyű feltörni egy hackernek egy Facebook profilt, de a diákok is kipróbálhatják magukat etikus hackerként, továbbá teszten mérhetik meg, mennyire erős a digitális immunrendszerük, játékos formában tapasztalhatják meg, milyen félrevezető lehet a hangulatjelekkel történő kommunikáció, és többet tudhatnak meg a digitális védelmi lehetőségekről is – ismertette a helyettes államtitkár.
    Illés Boglárka, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában elmondta, hogy a Digitális immunerősítő program mellett a köznevelési intézményekben szervezett Digitális témahét és a Digitális gyermekvédelmi stratégia is segíti a diákok felkészülését a veszélyekre, valamint elkészült a Digitális immunerősítő kézikönyv, amely pedagógusoknak nyújt segítséget, hogy tanóra keretében is foglalkozni tudjanak a témával.
    Hozzátette, világszerte több mint 3,5 milliárd ember használja az internetet, köztük 800 millió kiskorú. A 15-29 év közötti magyar fiatalok 90 százaléka naponta használja az internetet, 20 százalékuk állandóan online közegben van, minden negyedik fiatalt pedig már ért adatlopás vagy annak kísérlete.
    Borbély Lénárd, Csepel polgármestere arról beszélt, hogy a kerületben kiemelt figyelmet szentelnek a gyerekek fizikai védelmére, de ugyanilyen fontosnak tartják a fiatalok digitális biztonságát is. Ezért a kerület összes iskolájába szeretnék elvinni ezt a programot, hogy az minél több gyerekhez és szülőhöz eljusson.
    Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kiemelte, a tanács alapvető kötelessége a felnövekvő nemzedék védelme, hogy se áldozattá, se elkövetővé ne váljanak.
    A digitális világ rohamos fejlődésével párhuzamosan pedig erősíteni kell a fiatalok digitális immunrendszerét is, mivel a gyerekek a szabadidejük egyre nagyobb részét töltik a digitális térben – tette hozzá.
    A sajtótájékoztatón felolvasták Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkárának, Csepel volt polgármesterének levelét. Németh Szilárd hangsúlyozta, sokan nem sejtik, milyen csapdákat rejt az internet, ezért a védelemre ezen a területen ugyanolyan szükség van, mint a fizikai valóságban.     (FOTÓ)


MTI
Leave a Reply 128 megnézve, 1 alkalommal mai nap |