< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Lendvai: most van igazán szorult helyzetben az Orbán-kormány!

| Mobile | RSS

Lendvai: most van igazán szorult helyzetben az Orbán-kormány!

Az MSZP-Párbeszéd EP-listáján jelöltként Jávor Benedek a negyedik helyet szerezte meg. Tóth Bertalan az első, őt Ujhelyi István és Szanyi Tibor követi, majd utánuk jön Jávor, ha ezt a Párbeszéd is jóváhagyja. Mivel az MSZP elnöke nem fogja átvenni a mandátumát, így Jávor Benedek harmadikként juthat ki Strasbourgba.

Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy ő is fontosnak tartja, hogy Jávor felkerüljön a listára, hiszen eddig szerinte kiváló munkát végzett az EP-ben.

Az előrejelzések szerint külön az MSZP-nek lesz két képviselője az EP-ben, így a közös MSZP-Párbeszéd listáról esélyes, hogy hárman is bejussanak. Lendvai Ildikó sajnálatát fejezte ki, amiért csak ők alkottak közös listát, mert így a kisebb, de aktív pártok szavazatai elveszhetnek, ha nem érik el az 5 százalékot a szavazáson.

Arról is beszélt, úgy tűnik, az EP-ben nem frakciók között lesz törésvonal, hanem ki fog alakulni egy Európa-párti szövetség azokkal szemben, akik másfelé húznak. Említette, hogy a politikában nagyon felértékelődött a személyek szerepe, míg korábban a pártok munkája számított jobban, most inkább az, hogy egyes személyek milyen aktív munkát végeznek.

A kérdésre, hogy miért olyan gyenge még mindig az MSZP, annak ellenére hogy a kérdezettek 70-80 százaléka Európa-párti, Lendvai úgy reagált, ez most változhat a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése miatt. Ez a helyzet az eddig bizonytalan szavazókat is befolyásolhatja, folytatta.

Az Európai Parlament legnagyobb frakciója a Néppárt, ezért nagyon fontos, hogy a magyar kormány a tagja maradjon, jegyezte meg a politikusnő. De szerinte Orbán Viktor a politikájával kisodorta a kormánypártot az EPP-ből. Hogy nehogy előfordulhasson, hogy az Unióból is kivezesse az országot, ezért most aláírásokat gyűjt az MSZP, és tudomása szerint a DK is, közölte.

Bár úgy véli, amíg pénz jön az Uniótól, addig Orbán “tartja a markát” – fogalmazott, pedig már most is arányaiban kevesebb pénz jön be a Brexit miatt, magyarázta, és egyre komolyabban hangoztatják már a Néppárton belül is, hogy a jogállami normák betartásához, az európai értékek követéséhez kell kötni a támogatást, tette hozzá. Most van igazán szorult helyzetben a magyar kormány, jelentette ki.

atv.hu

Leave a Reply 130 megnézve, 1 alkalommal mai nap |