< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nyugdíjcsapda – Sietett nyugdíjba? Ön nagyon rosszul járt

| Mobile | RSS

Nyugdíjcsapda – Sietett nyugdíjba? Ön nagyon rosszul járt

2019. március 28. | hozzászólás | Közélet
Nem lesz kevesebb a gyermektelenek nyugdíja / Illusztráció: Northfoto

Nem lesz kevesebb a gyermektelenek nyugdíja / Illusztráció: Northfoto

593

Nemrégiben vált ismertté, hogy megváltoztak a nyugdíjszámítás alapját képező szorzószámok. De mit jelent ez valójában? Például azt, hogy aki 5 évvel ezelőtt vonult nyugállományba, akár 40 százalékkal is alacsonyabb nyugdíjat kaphat, mint aki most megy majd.Hirdetés

Farkas András nyugdíjszakértő a Klubrádióban azt mondta, a nyugdíj megállapításakor a nyugdíjazás évét megelőző években szerzett kereseteket a nyugdíjazás évét megelőző év átlagkereseti szintjéhez kell igazítani. Viszont az átlagbérek az elmúlt pár évben nőttek igazán nagyot.

Ha átlagot nézünk, egy 2015-ben számolt 143 ezer forintos nyugdíj, idén ugyanilyen életpályával 203 ezer forint lenne.

Az járt a legjobban, aki az utóbbi években még várt egy kicsit a nyugdíjba vonulással. Ez akár egy év alatt is jócskán több pénzt jelenthet: a 2019-ben megállapítandó nyugdíjak számításakor alkalmazandó szorzók átlagosan csaknem 11 százalékkal magasabbak, mint a 2018-as szorzók voltak.

A helyzet igazságtalan, de nem valaki rosszindulatából lett ilyen, egyszerűen így alakult – mondja a szakember. Ha jól megy a gazdaság, azt gyorsan követi a nyugdíjszámítás, és aki korábban ment nyugdíjba, úgy érezheti, rosszul járt.

A Klubrádió adását itt tudja meghallgatni. A beszélgetés 9:14-től indul.

fecsego.eu/Blikk

Leave a Reply 140 megnézve, 1 alkalommal mai nap |