< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: EP-választás: Mit ígérnek a hazai ellenzéki pártok?)))Élection du PE: que promettent les partis d’opposition nationaux?

| Mobile | RSS

EP-választás: Mit ígérnek a hazai ellenzéki pártok?)))Élection du PE: que promettent les partis d’opposition nationaux?

A nagytőke megfékezése, a Fidesz dominanciájának megtörése, európai bérek és nyugdíjak, csatlakozás az Európai Egyesült Államokhoz. Ellenzéki pártokat kérdezett a Hetek a közelgő EP-választás tétjéről és saját céljaikról.

EP-választás: Mit ígérnek a hazai ellenzéki pártok?

A Demokratikus Koalíció a 2014-es európai parlamenti választáson közel 10 százalékot ért el, és két képviselőt, Molnár Csabát és Niedermüller Pétert juttathatott az Európai Parlamentbe. „Ha ezt nem tudnánk legalább megismételni, azt kudarcnak tekintenénk” –közölte a Hetek megkeresésére Molnár Csaba, aki idén a DK EP-listájának második helyén áll Dobrev Klára mögött. A DK szerint nem kérdés, hogy a polgárok Európája, az Európai Egyesült Államok létre fog jönni, „ez Európa jövője”. A DK – Molnár válaszai alapján – elsősorban gazdasági szempontból értelmezi az európai egyesülést, hiszen szerintük az a fő kérdés, hogy a magyaroknak is járni fog-e az európai minimálbér és minimálnyugdíj, hogy a magyar családok is kapni fognak-e európai családi pótlékot.

Jobbik vs. „populisták”

A Jobbik mindenképpen több mandátumot akar szerezni, mint 2014-ben, amikor három képviselőt, Morvai Krisztinát, Balczó Zoltánt és Kovács (KG)Bélát juttatta az EP-be. „A legutóbbi felmérések alapján erre jó esélyünk is van, négy mandátumot jósolnak a pártnak” – mondta a lapnak Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

A Jobbik célja, hogy Magyarország egy szabad és európai ország legyen. Nem kerülhetőek meg persze bizonyos reformok az Európai Unióban sem: a szervezetet szolidárisabbá, igazságosabbá és persze erősebbé kell tenni. Mirkóczki kifejtette: Európának elsősorban nem közjogi vitákra, mint inkább értékekre van szüksége, ha fenn akar maradni. Ilyen a keresztény értékrend vagy az általuk sokszor szorgalmazott nagyobb szolidaritás. A párt a „populisták keltette zűrzavar helyett” egy biztonságos Európát ajánl a választóknak.

LMP a multik ellen

Az LMP két mandátumra számít az EP-választáson, válaszolta a megkeresésre Vágó Gábor. A párt EP-listavezetője szerint azért reális a fenti cél, mert közel egymillió ember él Magyarországon, aki az EP-választás legfontosabb témájának a globális klímaváltozás megállítását tartja, akárcsak az LMP. Az antiglobalista LMP európai szinten ugyanezt akarja elérni, vagyis hogy végre olyan EP álljon össze, ahol nem a multicégek profitja, hanem az emberek tiszta levegő, tiszta víz, tiszta környezet iránti igénye érvényesül. „Erre mondjuk, hogy Európa vagy zöld lesz, vagy nem lesz” – tette hozzá Vágó Gábor.

Szanyi és a kapitalizmus megzabolásázása

Az MSZP és a Párbeszéd közös EP-listát állít, melyet Tóth Bertalan szocialista pártelnök vezet, ám Tóth nem kíván európai parlamenti képviselő lenni, így a 2. és a 3. helyen induló Ujhelyi István és Szanyi Tibor a jelen állás szerint biztos befutó. A Hetek kérdésére Szanyi azt mondta, legalább 3 mandátumra számít.

A májusi szavazás európai léptékű tétjével kapcsolatban Szanyi Tibor azt mondta, a tőkeérdekek lenyomása az első számú feladat. Az Európai Egyesült Államok kontra független nemzetek Európája kérdését Szanyi álvitának tartja. Az EU alapszerződése világosan rögzíti, hogy a tagországok célja a minél szorosabb, illetve minél több területre kiterjedő egység, ezért az MSZP számára a szociális Európa, a szociális unió, továbbá ezek garanciái a legfontosabbak, azaz európai minimálbér, európai minimálnyugdíj, lakhatási biztonság és általában a szociális biztonság ügye, a színvonalas oktatáshoz, egészségügyhöz való jog.

Nyitva tartani a pénzcsapokat

A Momentum célja, hogy legalább egy képviselőjük legyen az új Európai Parlamentben. Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja a Heteknek azt mondta, a legfőbb kérdés, hogy „Orbán miatt elzárják-e a pénzcsapokat. Méltó képviseletet kell adnunk Magyarországnak, és bizonyítanunk, hogy Orbán nem egyenlő Magyarországgal. Ehhez az EU-s pénzeket is arra kell költenünk, amire valók: nem térkövekre, vadászházakra és kilátókra, hanem csak kórházra, csak iskolára és csak munkahelyekre.”


A Momentum szerint Brüsszellel nem harcolni kell, hanem utol kell érni. A kérdés az, hogy Európa összetart-e vagy széthúz: Magyarország pedig felzárkózik vagy elzárkózik. Arra a kérdésre, hogy milyen Európát akar a Momentum, Hajnal kifejtette: csak egy összetartó Európának van jövője.

A teljes cikk a Hetek következő számában olvasható.

fecsego.eu/atv

Élection du PE: que promettent les partis d’opposition nationaux?

Limiter les gros capitaux, briser la domination du Fidesz, les salaires et les retraites européens, et rejoindre les États-Unis. Les partis de l’opposition ont posé des questions au cours des semaines sur les prochaines élections au PE et sur leurs propres objectifs.
Élection du PE: que promettent les partis d’opposition nationaux?

La coalition démocratique a atteint près de 10% lors des élections au Parlement européen de 2014 et il pourrait réunir deux députés européens, Csaba Molnár et Peter Niedermüller, au Parlement européen. “Si nous ne pouvions pas au moins répéter cela, nous le verrions comme un échec”, a déclaré Csaba Molnár, deuxième sur la liste des candidats du DK EP derrière Klara Dobrev. Selon DK, il ne fait aucun doute que l’Europe des citoyens, l’Union européenne, sera créée, “c’est l’avenir de l’Europe”. Sur la base des réponses de DK – Molnár, il interprète principalement les fusions européennes d’un point de vue économique, car elles pensent que le principal problème des Hongrois sera le salaire minimum et la pension minimum, si les familles hongroises recevront une allocation familiale européenne.

Jobbik vs. « Populistes »

Quoi qu’il en soit, Jobbik veut plus de sièges qu’en 2014, lorsque Krisztina Morvai, Zoltán Balczó et Béla Kovács (KG) ont été envoyés au PE. “Selon les derniers sondages, nous avons de bonnes chances, quatre mandats sont prévus pour le parti”, a déclaré Mirkóczki Ádám, porte-parole de Jobbik.

Le but de Jobbik est que la Hongrie soit un pays libre et européen. Bien entendu, certaines réformes de l’Union européenne sont inévitables: l’organisation doit être plus solidaire, plus équitable et, bien entendu, plus forte. Mirkóczki a expliqué que l’Europe avait d’abord besoin des valeurs du droit public plutôt que des valeurs si elle voulait survivre. Tel est le système de valeurs chrétien ou la plus grande solidarité qu’ils ont souvent réclamée. Le parti propose aux électeurs une “Europe sûre” au lieu des “horreurs causées par les populistes”.

LMP contre Multi

LMP s’attend à deux mandats pour les élections européennes, Gábor Vágó a répondu à la demande. Selon le leader du parti au Parlement, l’objectif ci-dessus est réaliste, car près d’un million de personnes vivent en Hongrie, ce qui fait du changement climatique le sujet principal de l’élection du PE, tout comme le LMP. L’antiglobaliste LMP veut obtenir le même résultat au niveau européen, c’est-à-dire enfin un EP où la demande d’air pur, d’eau propre, d’environnement pur ne profite pas aux multinationales. “Nous disons que l’Europe sera verte ou non”, a ajouté Gábor Vágó.

Siège de Sanyi et le capitalisme

MSZP et Dialogue ont établi une liste commune présidée par Bertalan Tóth, président du parti socialiste, mais Tóth ne souhaitant pas être membre du Parlement européen, István Ujhelyi et Tibor Szanyi, qui débutent aux 2e et 3e places, ne manqueront pas de réussir. Szanyi a déclaré au moins trois mandats pour les semaines.

Tibor Szanyi a déclaré qu’en ce qui concerne l’enjeu européen du vote de mai, la tâche capitale est la tâche la plus importante. Les États-Unis d’Amérique considèrent la question de l’Europe des nations indépendantes comme un Sanyi. Le traité sur l’UE stipule explicitement que l’objectif des États membres est le plus proche et le plus grand nombre possible. L’Europe sociale, l’union sociale et leurs garanties sont donc les plus importantes pour le MSZP, à savoir un salaire minimum européen, une pension minimum européenne, la sécurité du logement et plus généralement. la sécurité sociale, le droit à une éducation de qualité et à la santé.

Gardez votre argent ouvert

Le but de Momentum est d’avoir au moins un représentant dans le nouveau Parlement européen. Miklós Hajnal, membre de la présidence du parti pendant plusieurs semaines, a déclaré que la principale question était: “Les poches d’argent sont-elles fermées à cause d’Orban. Nous devons donner à la Hongrie une représentation digne et prouver qu’Orban n’est pas égal à la Hongrie. Nous devons également dépenser l’argent de l’UE pour ce qu’il est: non pas pour les pierres, les couloirs de chasse et les belvédères, mais uniquement pour les hôpitaux, uniquement pour les écoles et les emplois. “

Selon Momentum, Bruxelles ne doit pas être combattue mais atteinte. La question est de savoir si l’Europe est unie ou divergente: la Hongrie rattrape ou bloque. Interrogée sur ce que veut l’Europe sur le Momentum, Dawn a répondu: seule une Europe cohérente a un avenir.

L’article complet est dans le prochain numéro de Weeks.

fecsego.eu/atv

Leave a Reply 963 megnézve, 1 alkalommal mai nap |