< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: A németek többsége elégedetlen a bevándorláspártiakkal szemben//La majorité des Allemands sont mécontents des partis immigrés

| Mobile | RSS

A németek többsége elégedetlen a bevándorláspártiakkal szemben//La majorité des Allemands sont mécontents des partis immigrés

Erősödő viták, őszintébb válaszok: a német lakosság 54 százaléka vélekedik negatívan a bevándorlókról – derült ki egy német egyetem kutatásából. Németországban egyre jobban erősödnek ezáltal a bevándorlásellenes pártok is, ami az európai parlamenti választások miatt nagy jelentőséggel bír.

A Német Szociáldemokrata párthoz közeli Friedrich-Ebert Alapítvány megbízásából készült felmérés szerint 2016 óta

több mint öt százalékkal nőtt a migránsokat nem kedvelők aránya,

ami – ahogy fogalmaznak – azt jelzi, hogy a menedékkérőkkel kapcsolatos előítéletek, lebecsülő vélemények tényként rögzültek a megkérdezetteknél.

A kutatók szerint ennek az az oka, hogy keményedik a menekültügyről és a bevándorlásról szóló nyilvánosságban folytatott vita hangneme.

Változott a közvélemény

Amikor 2015-ben elérte Németországot az első migrációs hullám, akkor az a hozzáállás, amit az ország vezetője, Angela Merkel német kancellár mutatott, az emberekben is egy pozitív hozzáállást alakított ki. Azóta viszont a mindennapok problémája, a különböző terrortámadások és a kölni szilveszter is megszüntette ezt az állapotot és hozzáállást – magyarázta a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője.

A német politikai közbeszéd sokáig visszafogta a vitákat,

voltak dolgok, amiket nem lehetett például kimondani, amit nem szívesen hallanak a médiában – említette a műsorvezető. Párkányi Eszter szerint megváltozott a közbeszéd is Németországban, egymás között beszélgetnek például a migráció problémáiról is, ugyanakkor amennyiben valaki felvállalja véleményét, és nyíltan kimondja, hogy nem ért egyet a migrációval, akkor őt megtámadják.

Az elemző emlékeztetett: ilyen volt például Hans-Georg Maassen, a Német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) volt elnökének esete is.

Egyre nő az AfD támogatottsága

A felmérés kitért a pártpreferenciákra is, és azt mutatja, hogy a lakosság 20 százaléka sorolható a jobboldali populisták közé, 42 százaléknál pedig felismerhetők az ebbe az irányba mutató tendenciák. Így ez összesen 62 százalék.

Az elmúlt években az Alternatíva Németország (AfD) pártnak folyamatosan nő a támogatottsága, akik kimondottan bevándorlásellenes álláspontot képviselnek – hangsúlyozta Párkányi. Emlékeztetett: ősszel Türingiában, Brandenburgban és Szászországban is tartományi választások lesznek. A jelenlegi népszerűségi adatok szerint pedig az AfD támogatottsága megközelíti a Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatottságát.

Az elemző hozzátette: ebben is megmutatkozik az, hogy

az emberek egyre inkább elégedetlenek a bevándorlást támogató pártokkal szemben.

Érdekes volt a kutatásban, hogy leírják, hogy nagyjából két százalék az, aki szélsőjobboldalinak tekinthető, vagyis megdőlt az a sztereotípia, hogy azok migrációellenesek, akik szélső nézeteket vallanak. Ez egyszerűen nem igaz – szögezte le Párkányi.

Merkel háttérbe vonult

Ahogy Európa legtöbb országa, Németország is készülődik az európai parlamenti (EP-) választásokra. Itt ki fog derülni az, hogy a politikai szimpátiát miként írta felül a politikai és közbeszédben történő változás. A műsorban rámutattak, hogy míg korábban Angela Merkel kancellárként és korábbi pártelnökként is részt vett a kampányokban, most már egyre kevesebbet szólal fel.

Párkányi erre reagálva elmondta, ennek több oka is lehet. Egyik az, hogy

Merkel teret enged Annegret Kramp-Karrenbauernek

(AKK), a CDU új vezetőjének. Egyfajta nyílt titok ugyanis Németországban, hogy Merkel AKK-t látná szívesen maga után a kancellári székben.

Hozzátette: azzal, hogy Merkel egy kicsit a háttérbe vonult az EP-választási kampány idején, a két jobboldali párt új egységet tud felmutatni.

fecsego.eu/híradó

La majorité des Allemands sont mécontents des partis immigrés

Des débats plus forts, des réponses plus honnêtes: 54% de la population allemande pense les immigrants négativement – a révélé une recherche universitaire allemande. En Allemagne, les partis anti-immigration gagnent également en force, ce qui revêt une grande importance pour les élections européennes.

Selon une enquête commandée par la Fondation Friedrich-Ebert auprès du parti social-démocrate allemand,
augmentation de plus de 5% de la proportion de non-migrants

ce qui, comme on dit, indique que les préjugés et préjugés à l’égard des demandeurs d’asile ont été consignés comme factuels dans les personnes interrogées.

Les chercheurs pensent que cela est dû à un débat public sur l’asile et l’immigration.

L’opinion publique a changé

Lorsque la première vague de migration a atteint l’Allemagne en 2015, l’attitude du chancelier en chef du pays, la chancelière allemande Angela Merkel, a également développé une attitude positive vis-à-vis de la population. Depuis lors, cependant, le problème de la vie quotidienne, les différentes attaques terroristes et le réveillon du Nouvel An à Cologne ont éliminé cet état et cette attitude – a expliqué Kossuth Radio Good Morning, Hongrie! Eszter Párkányi, analyste au Centre pour les droits fondamentaux dans son programme.
Le discours politique allemand retarde les discussions depuis longtemps

Il y avait des choses que l’on ne pouvait pas dire, par exemple, que les médias hésitaient à entendre – a déclaré le présentateur. Selon Eszter Párkányi, le discours public a également changé en Allemagne. Ils parlent l’un de l’autre, par exemple des problèmes de migration, mais si quelqu’un prend position et dit ouvertement qu’il n’est pas d’accord avec la migration, il est attaqué.

L’analyste a rappelé qu’il en était ainsi de Hans-Georg Maassen, ancien président du Bureau allemand de la protection constitutionnelle (BfV).

Le soutien de l’AfD augmente

L’enquête a également abordé les préférences des partis et montre que 20% de la population peuvent être classés comme populistes de droite et 42% reconnaissent les tendances allant dans ce sens. C’est un total de 62%.

Au cours des dernières années, le soutien au parti Alternative Allemagne (AfD) n’a cessé d’augmenter, exprimant une forte position anti-immigration, a déclaré Párkányi. Rappel: À l’automne, des élections provinciales auront lieu en Thuringe, dans le Brandebourg et en Saxe. Selon les chiffres de popularité actuels, le soutien de l’AfD est proche de celui du Parti social-démocrate (SPD) et de l’Union chrétienne démocrate (CDU).

L’analyste a ajouté: cela montre aussi que
les gens sont de plus en plus insatisfaits des partis soutenant l’immigration.

La recherche était intéressante pour décrire qu’environ deux pour cent de ceux qui peuvent être considérés comme de l’extrême droite, c’est-à-dire le stéréotype qu’ils sont anti-migration, qui ont des points de vue extrêmes. Ce n’est tout simplement pas vrai “, a déclaré Párkányi.

Merkel est passée à l’arrière-plan

Comme la plupart des pays européens, l’Allemagne se prépare également aux élections du Parlement européen (PE). Ici, nous verrons comment le changement de discours politique et public a eu raison de la sympathie politique. L’émission a souligné qu’Angela Merkel avait déjà participé aux campagnes en tant que chancelière et ancienne dirigeante du parti, mais qu’elle parlait maintenant de moins en moins.

En réponse à cela, Štúrovo a déclaré qu’il y avait plusieurs raisons à cela. L’un est que
Merkel laisse sa place à Kramp-Karrenbauer pour Annegret

(AKK), nouveau chef de la CDU. C’est une sorte de secret de polichinelle en Allemagne que Merkel souhaite la bienvenue à AKK à la Chancellerie.

Il a ajouté qu’avec le retour de Merkel à l’arrière-plan pendant la campagne électorale du PE, les deux partis de droite pourraient montrer une nouvelle unité.

fecsego.eu/híradó

Leave a Reply 618 megnézve, 1 alkalommal mai nap |