< Böngészés > Főoldal / Közélet, Kultúra / Blog article: Iskolát akarnak a szentmihályiak – Bérbe veszik a várostól az intézmény épületét

| Mobile | RSS

Iskolát akarnak a szentmihályiak – Bérbe veszik a várostól az intézmény épületét

2019. május 31. | hozzászólás | Közélet, Kultúra

szerző:Hajó Edina

Tavaly októberben Nógrádi Tibor lakossági fórumán tett ígéretet, folytatja a tárgyalásokat a Karolinával, majd később a városvezetéssel az épület bérlése kapcsán, hogy újra legyen általános iskola Szentmihályon. Nógrádi csütörtök este újabb lakossági fórumot hívott össze.

A szülők kezdeményezésére tavaly októberben merült fel: a szentmihályiak szeretnék, ha ismét lenne általános iskolájuk. Az intézményben 2009 óta nincs oktatás, három éve azt tervezték, hogy a Karolina-iskola nyit itt fiókintézményt, ám ez mégsem sikerült. A tavaly októberi lakossági fórumon Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő megígérte: folytatja a tárgyalásokat a Karolinával, majd később a városvezetéssel az épület bérlése kapcsán.

Nógrádi csütörtök este újabb lakossági fórumot hívott össze, ahol tájékoztatta az ott élőket a fejleményekről. – Egyeztettem a város vezetésével, akik készítettek egy tervet az épület felújítására. Azt a lehetőséget kaptuk, ha bérbe vesszük és felújítjuk az épületet, utóbbi költségét – ez az önkormányzat számításai szerint 68 millió forint – levonják a bérleti díjból. A mindezekhez szükséges jogi hátteret a 2007-ben alakult Tettrekész Fiatalokért Alapítvány vállalta, amelynek elnöke a szentmihályi Kiss Szabina harmadik gyermekét várja, és szeretné, ha a legidősebb már ide járhatna suliba. Az alapítvány segítségével tudnának pályázati forrásokat szerezni, az iskola tornatermét bérbe adni, ezekből társadalmi munkával újítanák fel az épületet.

A szentmihályiak eldöntötték: egy alapítvány segítségével bérbe veszik a régi iskola épületét, és azt felújítják.

A fórumon, amelyen rengetegen vettek részt, arról kellett dönteniük a szentmihályiaknak lesz-e újra iskolájuk, vagy sem. Fejes Ferenc szerint erre a pillanatra vártak 12 éve, amikor tudtuk ellenére elvették az iskolát. Végül az ott lévők mindegyike úgy döntött: élniük kell ezzel az eséllyel, így bérbe szeretnék venni az épületet. A megbeszélésen részt vett B. Nagy László országgyűlési képviselő, aki, amellett, hogy felajánlott 100 ezer forintot, elmondta, segít pályázatok benyújtásában. Nógrádi Tibor hozzátette, megerősítik a város ajánlatát, és konkrét formába öntik, valamint a Karolinával is újrakezdik a tárgyalásokat.

fecsego.eu/DM

Leave a Reply 570 megnézve, 1 alkalommal mai nap |