< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Az EU legfontosabb posztját rohamozzák a visegrádi négyek: balos és jobbos jelöltjük is van((La position la plus importante dans l’UE est déterminée par le groupe de Visegrád: leurs candidats de gauche et de droite

| Mobile | RSS

Az EU legfontosabb posztját rohamozzák a visegrádi négyek: balos és jobbos jelöltjük is van((La position la plus importante dans l’UE est déterminée par le groupe de Visegrád: leurs candidats de gauche et de droite


Fotó: Facebook

Egy baloldali és egy konzervatív jelölt támogatásában is megállapodtak egymással a Lengyelország, Csehország, Szlovákia, valamint Magyarország által alkotott visegrádi négyek kormányfői rendkívüli budapesti csúcstalálkozójukon – értesült a Népszava. Az egyeztetésre azért volt szükség, mert az Európai Unió jelenlegi vezetői (elsősorban Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke) még júliusban eldöntenék, kik kerüljenek az EU csúcsvezetői posztjaira. Egyszerre kellene megtalálni az Európai Tanács, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, az Európai Parlament elnökét, valamint az unió külügyi főképviselőjét, így a V4-ek vezetői joggal érezhetik úgy, ezúttal megszerezhetik az egyik csúcspozíciót. Ezt az elgondolást erősíti, hogy a személyi döntéseket hagyományosan egy bonyolult alkufolyamat is megelőzi: elvárás például, hogy a csúcsvezetők között legyen lehetőleg egy nagy tagállam képviselője, valamint egy kisebbé is. Arra is figyelnek, hogy az elnökök között legyen nő, valamint jobb- és baloldali is.
Az Orbán Viktor hivatalának helyet adó karmelita kolostorban információink szerint valóban a legszűkebb körben, nyolcszemközt ült le egymással Andrej Babis cseh, Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és vendéglátójuk, Orbán Viktor. Szakértők, tanácsadók és tolmácsok sem voltak a tárgyalóteremben.
Bár Andrej Babis utólag azt mondta, nincs hivatalos közös jelöltjük az Európai Bizottság elnöki posztjára, a Népszava több egymástól független forrásból is úgy értesült, két névben informálisan megállapodtak. Eszerint a visegrádi kormányfők lobbiznak majd Maros Sefcovic szlovák uniós biztos és Krzysztof Szczerski, a lengyel köztársasági elnöki hivatal vezetője, Andrzej Duda elnök kabinetfőnöke érdekében. Erre utalt egyébként Havasi Bertalan közleménye is, amely szerint a csúcs résztvevői abban állapodtak meg, hogy összehangolják lépéseiket a tisztújítás során. Egy magyar kormányzati forrásunk szerint ez a felállás azért praktikus, mert Sefcovic a baloldali szlovák kormánypárt, a Smer tagja, míg Krzysztof Szczerski a konzervatív lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság színeiben politizál. – Így nekünk most van egy jobbos és egy balos ajánlatunk is – mondta a politikus. Igaz, korábban egy Fidesz-képviselő arról beszélt lapunknak, még így sem bízik benne, hogy a keleti tagállamoknak lapot osztanak majd az egyezkedés során.

fecsego.eu/népszava online

La position la plus importante dans l’UE est déterminée par le groupe de Visegrád: leurs candidats de gauche et de droite
14 juin 2019 | commentaires | Salle de presse de l’UE, Nouvelles bavardes

Photo par Facebook

Les chefs de gouvernement des quatre puissances de Visegrad de Pologne, de la République tchèque, de la Slovaquie et de la Hongrie se sont également mis d’accord sur un candidat de gauche et conservateur lors de leur sommet extraordinaire à Budapest – Népszava a appris. La réconciliation était nécessaire car les dirigeants actuels de l’Union européenne (notamment Donald Tusk, le Conseil européen et Jean-Claude Juncker, président de la Commission européenne) décideraient en juillet qui seront les plus hauts dirigeants de l’UE. Le Conseil européen, la Commission européenne, la Banque centrale européenne, le président du Parlement européen et la haute représentante de l’Union pour les affaires étrangères devraient être convoqués simultanément, afin que les dirigeants des V4 puissent se sentir à l’aise cette fois-ci pour occuper l’un des postes de direction. Cette idée est renforcée par le processus de négociation traditionnellement précédé: par exemple, les hauts responsables devraient comprendre un représentant d’un grand État membre et un plus petit. Ils sont également attentifs à la présence de femmes parmi les présidents, ainsi que de gauche à droite.
Selon nos informations, le monastère des Carmélites, qui occupe le bureau de Viktor Orbán, se trouvait dans le cercle le plus étroit, avec quatre-vingt-neuf personnes: Andrei Babis tchèque, slovaque Pellegrini slovaque, Mateusz Morawiecki, Premier ministre et hôte polonais, Viktor Orbán. Il n’y avait aucun expert, consultant ou interprète dans la salle d’audience.
Bien qu’Andrei Babis ait déclaré par la suite qu’il n’avait pas de candidat officiel au poste de président de la Commission européenne, Népszava a été informé de plusieurs sources indépendantes, dont le nom a été convenu officieusement à deux. Selon cette déclaration, les chefs de gouvernement de Visegrád feront pression pour le commissaire slovaque auprès de l’UE, M. Maros Sefcovic, et pour M. Krzysztof Szczerski, chef de cabinet du président de la République de Pologne, le président Andrzej Duda. Cela a également été mentionné dans la déclaration de Havasi Bertalan, selon laquelle les participants au sommet ont convenu de coordonner leurs efforts lors de la rénovation. Selon une source gouvernementale hongroise, cette liste est pratique car Sefcovic est membre du gouvernement de gauche slovaque, Smer, tandis que Krzysztof Szczerski politise le gouvernement conservateur polonais, sous les couleurs Law and Justice. “Nous avons donc maintenant une offre de droite et une de gaucher”, a déclaré le politicien. Il est vrai qu’un porte-parole du Fidesz a déjà parlé de notre document, même s’il ne croit pas que l’accord sera traité avec les États membres de l’Est.

fecsego.eu/népszava en ligne

Leave a Reply 100 megnézve, 1 alkalommal mai nap |