< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: A magyar bíróság elutasította a hazájában korrupció miatt elítélt Gruevszki kiadatását///O tribunal húngaro rejeitou a extradição de Gruevsky por corrupção em seu país

| Mobile | RSS

A magyar bíróság elutasította a hazájában korrupció miatt elítélt Gruevszki kiadatását///O tribunal húngaro rejeitou a extradição de Gruevsky por corrupção em seu país

Horváth Csaba László
Kerner Zsolt

Horváth Csaba LászlóKerner Zsolt

fecsego.eu/Hír24

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön elutasította az Észak-macedón Köztársaság kiadatási kérelmét, és megszüntette az ország egykori miniszterelnökének – a Magyarországon menedékjogot kapott – Nikola Gruevszkinek az őrizetbe vételét, és szabadlábra helyezését rendelte el.

A volt macedón politikus kiadatási tárgyalása délelőtt tíz órakor kezdődött a Fővárosi Törvényszéken, ám a sajtó nem vehetett részt az eseményen, mert a bíróság zárt tárgylást rendelt el az ügyben. A hazájában korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt Gruevszkit a XI. kerületi rendőrség állította elő a tárgyalásra csütörtök reggel, ám nem bilincselték meg, és nem vezetőszáron irányították a tárgyalóterembe.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt az akkor még Macedónia nevet viselő Észak-Macedónia miniszterelnöke. Tavaly májusban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt. Azonban az eljárások vége előtt a volt macedón kormányfő tavaly novemberben Magyarországra érkezett, ahol menekültstátust kért és kapott. Észak-Macedónia tavaly év végén kérte a politikus kiadatását, de az Interpol is elfogatóparancsot adott ki ellene.

Nemrég az is kiderült, hogy Gruevszki a magyar külügyminisztérium helyettes államtitkárával találkozott a budai ház egyik lakásában, ami éppen a 444.hu szerkesztősége mellett van.

Gruevszki a magyar külügyminisztérium helyettes államtitkárával találkozott egy budai lakásban A lakás két kínai állampolgár tulajdona.

Ezután pedig Szijjártó Péter külügyminiszter is arról nyilatkozott, hogy rendszeresen szokott találkozni a korrupció miatt elítélt politikussal a saját irodájában.

Budapest, 2019. június 11.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend elõtt beszél az úzvölgyi konfliktusról az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. június 11-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Gruevszkiről: Rendszeresen szoktunk vele beszélni, én például a saját irodámbanA külügyminiszter a parlamentben leszögezte, hogy ez a jövőben is ugyanígy lesz.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

O tribunal húngaro rejeitou a extradição de Gruevsky por corrupção em seu país
27 de junho de 2019 | comentários | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Boatos sobre notícias
Csaba Horváth László
Zsolt Kerner
Horváth Csaba LászlóKerner Zsolt

fecsego.eu/Hír24

O Tribunal Metropolitano rejeitou o pedido de extradição da República da Macedônia do Norte na quinta-feira e encerrou a detenção de Nikola Gruevsky, a quem foi concedido asilo na Hungria, e ordenou a sua libertação.

O julgamento de extradição do ex-político macedônio começou às dez da noite no Tribunal Metropolitano, mas a imprensa não pôde comparecer ao evento porque o tribunal ordenou uma audiência fechada. Gruevsky foi condenado a prisão em seu país por corrupção em XI. a polícia do distrito a produziu na manhã de quinta-feira, mas não foi algemada e não foi direcionada para a sala de reunião.

Entre 2006 e 2016, Nikola Gruevski foi primeiro-ministro da antiga República jugoslava da Macedónia. Em maio do ano passado, dois anos foram condenados a prisão por abuso de escritório. O tribunal considerou-o culpado porque, como primeiro-ministro, ele teve uma influência política, comprou um carro de luxo blindado ilegalmente, mas na verdade para si mesmo.

O Ministério Público também iniciou quatro processos adicionais contra ele, inter alia, por abuso de poder, fraude eleitoral, envolvimento em uma organização criminosa e incitamento ao crime contra a ordem pública. No entanto, antes do final dos procedimentos, o ex-primeiro ministro macedônio chegou à Hungria em novembro passado, solicitando e recebendo o status de refugiado. No final do ano passado, o norte da Macedônia pediu ao político a extradição, mas a Interpol também emitiu um mandado de prisão.

Recentemente, descobriu-se que Gruevszki se encontrou com o vice-secretário de Estado do Ministério de Relações Exteriores da Hungria em um apartamento na Casa Buda, do lado de fora do escritório editorial da 444hu.

Gruevszki reuniu-se com o vice-secretário de Estado do Ministério dos Negócios Estrangeiros da Hungria, num apartamento em Buda de propriedade de dois cidadãos chineses.

E então Péter Szijjártó, ministro das Relações Exteriores, disse que ele encontrou regularmente um político condenado por corrupção em seu próprio escritório.

Budapeste, 11 de junho de 2019
Péter Szijjártó Ministro dos Negócios Estrangeiros e dos Negócios Estrangeiros fala antes da ordem do dia da Assembleia Parlamentar na sessão plenária do Parlamento em 11 de junho de 2019.
MTI / Szilárd Koszticsák
Szijjártó de Gruevszki: Nós falamos regularmente com ele, por exemplo, no meu próprio escritório.O Ministro dos Negócios Estrangeiros no parlamento afirmou que isto será o mesmo no futuro.

Imagem destacada: Marjai János / 24.hu

Leave a Reply 81 megnézve, 1 alkalommal mai nap |