< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Olyan hőség lett Horvátországban, hogy a szél is csak a levegőt forrósította((È diventato così caldo in Croazia che il vento era solo aria calda

| Mobile | RSS

Olyan hőség lett Horvátországban, hogy a szél is csak a levegőt forrósította((È diventato così caldo in Croazia che il vento era solo aria calda

Horvátországot is elérte az Európát elárasztó afrikai hőséghullám, és bár pénteken az északkeleti szél az ország belső részén némi enyhülést hozott, a tengerparton ugyanez a szél még jobban felforrósította a levegőt, és sorra dőltek meg a júniusi melegrekordok – közölte a helyi sajtó az MTI szerint.

szerző:Szabó Zsuzsanna, Fotó: Pixabay

A meteorológiai szolgálat (DHMZ) által közzétett adatok szerint 15 órakor Dubrovnikban 37,3 Celsius-fokot mértek, az eddigi legmagasabb június hőmérséklet 35,7 Celsius-fok volt 2003-ban. Szintén Dubrovnik-Neretva megyében, Konavléban a hőmérséklet elérte a 39 Celsius-fokot. Hvar szigetén 84 évvel ezelőtt volt utoljára ilyen meleg júniusban: 37 fok.

Nagy a baj a horvátoknál – ez már az utolsó segélykiáltás a szakmai szervezetektől

A hőség ellenére erős széllökések voltak Dalmáciában. Makarskában közel orkánerejű, óránként 115 kilométeres széllökéséket mértek, miközben a hőmérséklet 35 fok volt. Splitben a szél ereje elérte az óránkénti 97 kilométert.

Vörös figyelmeztetés

A meteorológiai szolgálat pénteken Dubrovnikra és Fiumére (Rijeka) vörös figyelmeztetést adott ki, míg az ország középső részein nagyrészt narancssárga jelzés van érvényben. A veszélyességi fokozatok skáláján a sárga a legalacsonyabb szint, ezután következik a narancs, míg a vörös jelenti a legveszélyesebb szintet.

Vegyék komolyan!

A Split-Dalmácia megyei mentőszolgálat arra figyelmeztetett, hogy a hőségriasztást mindenkinek komolyan kell vennie. Délben tele vannak a strandok, és az emberek egymás után panaszkodnak rosszullétre, a mentőszolgálat vezetője szerint akkor sem győznék a munkát, ha háromszor többen volnának.

A legtöbb esetben viszont feleslegesen riasztják őket. A szakember azt tanácsolja, hogy az emberek igyanak sok folyadékot, a strandolók húzódjanak árnyékba a déli órákban, és lehetőleg – főleg az idősek és a betegek – maradjanak inkább otthon, tartózkodjanak elsötétített, hűvös térben.

fecsego.eu/napi gazdaság

È diventato così caldo in Croazia che il vento era solo aria calda
29 giugno 2019 | commenti | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Notizie di Chattering

L’ondata di caldo africano che ha inondato l’Europa ha raggiunto la Croazia, e anche se venerdì il vento di nord-est ha portato un po ‘di sollievo nel paese, lo stesso vento sulla spiaggia ha riscaldato ancora di più l’aria, e le registrazioni termiche di giugno sono diminuite “, ha detto la stampa locale.

autore: Zsuzsanna Szabó, Foto: Pixabay

Secondo i dati pubblicati dal Servizio Meteorologico (DHMZ), alle 15 in punto, a Dubrovnik sono stati misurati 37,3 gradi Celsius, con la più alta temperatura di giugno di 35,7 gradi Celsius nel 2003. Anche nella contea di Dubrovnik-Neretva, a Konavlé, la temperatura ha raggiunto i 39 gradi Celsius. L’isola di Hvar era l’ultima 84 anni fa a giugno: 37 gradi.
C’è un grosso problema con i croati – questo è l’ultimo grido di aiuto da parte delle organizzazioni professionali

Nonostante il caldo, c’erano forti raffiche in Dalmazia. A Makarska sono stati misurati quasi 115 chilometri di raffiche di vento all’ora mentre la temperatura era di 35 gradi. A Spalato, l’energia eolica ha raggiunto 97 chilometri all’ora.

Avvertimento rosso

Il servizio meteorologico del venerdì ha emesso un avvertimento rosso a Dubrovnik e Fiume (Rijeka), mentre nelle zone centrali del paese c’è soprattutto un cartello arancione. Sulla scala dei livelli di pericolo, il giallo è il livello più basso, seguito da arancione, mentre il rosso è il livello più pericoloso.

Prendilo sul serio!

Il servizio di emergenza della contea di Spalato-Dalmazia ha avvertito che tutti dovrebbero prendere sul serio l’allarme termico. Le spiagge sono piene a mezzogiorno, e le persone si lamentano una dopo l’altra, e il capo del servizio di ambulanza non convincerebbe il lavoro se fossero tre volte di più.

Nella maggior parte dei casi, tuttavia, sono inutilmente allarmati. Lo specialista consiglia alle persone di bere molti liquidi, e i beacher dovrebbero stare all’ombra nel sud, preferibilmente stare a casa, specialmente gli anziani ei pazienti, stando in uno spazio buio e fresco.

fecsego.eu/napigazdaság

Leave a Reply 755 megnézve, 1 alkalommal mai nap |